islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4316
EURO
34,8125
ALTIN
2.441,95
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
15°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C

“MALIM – MEVKİİM BANA FAYDA VERMEDİ”

“MALIM – MEVKİİM BANA FAYDA VERMEDİ”
28 Ağustos 2018 11:56
A+
A-

Hafızlık ve Kur’ân İle İrtibat

İlk okulun birinci sınıfını Kasımpaşa’da ikinci sınıfını Rize de okudum. Rize’den kaydım aldırılmadığı için sınıf birincisi olduğum Kasımpaşa Piyalepaşa ilk okulunun üçüncü sınıfından ayrıldım…

Bu gelişme üzerine rahmetli anacığımın ısrarlı takibi sonucu Kur’an hafızı oldum. Bana hamile iken beğeni ile dinlediği Arap hafızın etkisinde kaldığı için benim hafız olmamı istemişti.

İyi bir İslâm olmak için hafız olmayı gerekli gördüğüm için alim-alime olsunlar diye üç çocuğumu a hafız yetiştirdim. Ama gayemi gerçekleştiremedim.

Hafız olmamın da bereketiyle Kur’ân-ı Kerîm’i devamlı okudum ve anlamaya çalıştım.

Sabah Namazı Cemaati ve Kur’ân Okuma

Bütün nimetler Rabbimizdendir 35 yıldır Boğazda oturuyorum, Ona hamd ederim. Cemaati olduğum yanı başımızdaki tarihî camide sabah namazlarını kıldırdığım oluyor. Bayram öncesinde sabah namazını kıldırırken Hâkka sûresini okudum.

Kur’ân’ın söz ve mana olarak Allah’ın Kitabı olduğuna inanıp da sabahın derin ve bereketli sessizliği içinde mânaya aşına olarak tefekkürle okunacak Kur’ân’dan etkilenmemek mümkün mü?

Bu sûredeki anlatıma göre ölüm ötesi hayatımızda gerçekleşecek Büyük Sorgulama Günü’nde sorgulanışımız akabinde Amel Kitabı/Hayat filmi sol tarafından verilecekler şöylece vahlanıp sızlanacaklar:

Kitabı sol tarafından verilenlere gelince; “Keşke kitabım elime verilmeseydi.

Hesabımın ne olacağını keşke bilmeseydim.

Keşke ölümümle her iş olup bitseydi.

Malım bana bir fayda sağlamadı.

Kudretim, saltanatım yok olup gitti / karşı koyma gücüm elimden kayıp gitti.”

Böyle kimselere denilecek ki: “Tutun onu bağlayın,

ve sonra onu cehenneme atın.

Sonra kendisi gibi suçluların bağlandığı, uzunluğu yetmiş arşın olan bir zincire vurun.

Çünkü o büyük olan Allah’a inanmadı

ve ihtiyaç içinde olanları yedirip içirmek için hiçbir istek ve kararlılık duymadı.

Bundan dolayı onun bugün ne bir candan yakın bir dostu var, (Hakka 25-35)

Feryada dönüşecek sızlanmaların sebebi yakalanıp bağlanarak yakıcı Cehennem azabına sevk edilecek olmalarıdır. Çünkü onlar Büyük olan Allah’a inanıp güvenmeyen ve yoksulları doyurmaya yönelmeyen ve teşvik etmeyen tiplerdir.

Gafletimiz

Gaflet ettiğimiz hakikat budur. Medya programları, sinema ve dizi filmlerine bakınız. Faizci bankacılığın egemen olduğu sömürücü ekonomik faaliyetleri izleyiniz. Siyasilerin düzeysiz ihtilafları ve konuşmalarını kulak veriniz. Ve de kendi hayatımıza nazar ediniz.

Yeniden diriltilerek hesaba çekileceğimize, Cennet’le mükâfatlandırılacağımıza ya da Cehennem azabıyla cezalandırılacağımıza yürekten imanın yönlendirici izlerinin göremiyoruz.

“Keşke ölümümle her iş olup bitseydi.

Malım bana bir fayda sağlamadı.

Kudretim, saltanatım yok olup gitti / karşı koyma gücüm elimden kayıp gitti.”

diyerek karanlık hasretler içinde kıvranacağımızı hiç düşünmüyoruz. Dünyamız Ölüm sonrası hayata v e sorgulamasına inanmayan insanlardan adaleti ve merhameti ve diğer insanlık erdemlerini nasıl bekleyebiliriz?

Sabah namazından sonra eve döndüğümde ilgili âyetlerin tefsirlerini okurken Halife Harun Reşid’in ölümü öncesinde seçtiği kefenine bakıp konumuz olan Hâkka sûrsininin 28-29. âyetlerini okuduğunu öğrendim, sızlandığını okudum:

Malım bana bir fayda sağlamadı.

Kudretim, saltanatım yok olup gitti / karşı koyma gücüm elimden kayıp gitti.”

Ben de kendime “Ali Rıza hoca, hocalığına değil, Allah’ın rızası için yapabileceğin amellerine, toplum yararına olacak eylemlerine güven. Derin hasretler içinde sızlanır konuma gelmeden yapabileceğin hayırlara yönel, “ demekten kendimi alamadım.

Hamd olsun büyük olan Allah’ın yaratıcımız ve yaşatıcımız olduğuna iman sorunumuz yok ama Ona güven problemlerimiz var. Bunun içindir özellikle toplumsal ilişkilerimizde İslâmî çizgide karar kılamıyor, sapmalar gösteriyoruz. Fakirleri önceleyen sosyal adalet atılımlarını kişisel menfaatlerimiz kadar kutsallaştıramıyoruz.

Allah cümlemize kendi sevgisini ihsan buyursun, Malım – Mevkıim Bana Fayda Vermedi”sızısının yürekleri dağlayacağı Gün gelmeden gafletten arınanlardan kılsın.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.