islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3801
EURO
34,6861
ALTIN
2.398,65
BIST
10.080,06
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
16°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Berberiler: yılbaşımızı bayram yap

Berberiler: yılbaşımızı bayram yap
Mirat Haber Ajansı

Atlas okyanusu kıyısındaki Müslüman Kuzey Afrika ülkesi Fas’ın en büyük insan hakları derneği olan Fas İnsan Hakları Derneği (AMDH), cuma günü Berberilerin Yeni Yılının resmi tatil olarak tanınmasını talep etti. Ülkede eski Osmanlı döneminden kalma Türkçe çoğul ekiyle adlandırılan Berberiler, yeni yılı “Ocak Gecesi” olarak 13 Ocak’ta kutluyorlar. Fas Başbakanı Sadettin el-Osmani’ye yazdığı bir mektupta AMDH, talebinin Berberi kültürü ve kimliğinin mirasını etkileyen adaletsizlik ve ayrımcılığın kaldırılması için geldiğini söyledi. Mektupta, Fas halkının Berberilerin kültürel kimliğinin tanınması için sembolik bir girişim olarak, Gregoryen ve Hicri takvimlerine benzer şekilde tatilin onaylanması için çağrıda bulundu. AMDH, Berberilerin Yeni Yılı kutlamalarının Kuzey Afrika’daki tüm Berberiler için tarihi bir miras ve Berberilerin bulunduğu tüm bölgelerde bir kültür sembolü olarak kabul edildiğine dikkat çekti.

Berberilerin İslamsızlaşması çabaları

Berberiler, doğuda Mısır’ın batısındaki Siva Vahasından, batıda Atlantik Okyanusu’na ve kuzeyde Akdeniz’den güneyde Sahra çölüne kadar uzanan bölgede yaşayan Müslüman yerli halklar. Berberi halkının geleneksel topraklarına Berberi dilinde “Tamazgha” denir. Pek çok Berberi, kendilerine Imazighen diyor, bu da muhtemelen “özgür insanlar” veya “özgür ve asil insanlar” anlamına geliyor. Bölge sakinlerinin çoğunun Berberi ataları var, ancak yüzyıllardır süren Arapça hakimiyetinden sonra kültürel ve dil miraslarını kaybettikleri, yani Müslümanlaştıkları iddia edilmekte.

Dünya nizamının Türklere karşı Şamanlık Kürtlere karşı Zerdüştlük tarzı yapılan klasik İslamsızlaştırma propagandaları dahilinde Berberilerin geleneksel eski İslam öncesi Berberi dinine de atıfta bulunuyor. Birçok eski Berberi inancı yerel olarak geliştirilirken, diğerleri zaman içinde geleneksel Afrika dinleri ve eski Mısır dininden etkilenmiş. Bugün Berberilerin eski dinlerindeki inançlarından bazılarınının hala Berberi popüler kültürü ve geleneği ile sürdüğü iddia edilmekte.

Dünya sisteminde bir toplumlar bazında insanlığın önce kültürel hakların savunulması, ardından ulusal kimlik ve buna paralel silahlı mücadeleler, ardından eski dine dönme bahanesiyle ilahi dinden koparma ve en son da pastanın kreması olarak homoseksüelliğin benimsetilmesi aşamaları uygulanmakta. Başta masum ve insancıl görünümlü adımlarla başlayan ve bütün dünyada sistematik olarak uygulanmakta olan bu ifsad sürecinin en sonunda toplumları yaşanmaz anarşik unsurlara dönüştürmekte olduğu Müslüman fikir adamları tarafından savunulagelmekte.

ETİKETLER: Yılbaşı
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.