islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

Ruhani lider yardımcısı İran’daki ses sızıntısı skandalı nedeniyle istifa etti

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin üst düzey bir yardımcısı, ülkenin dışişleri bakanının yakın zamanda tartışmalı bir ses sızıntısı olması üzerine artan tepkinin ortasında istifa etti.

Ruhani lider yardımcısı İran’daki ses sızıntısı skandalı nedeniyle istifa etti

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin üst düzey bir yardımcısı, ülkenin dışişleri bakanının yakın zamanda tartışmalı bir ses sızıntısı olması üzerine artan tepkinin ortasında istifa etti.

Mirat Haber Ajansı

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin üst düzey bir yardımcısı, ülkenin dışişleri bakanının yakın zamanda tartışmalı bir ses sızıntısı olması üzerine artan tepkinin ortasında istifa etti. Ruhani’nin ofisi Perşembe günü yaptığı açıklamada, cumhurbaşkanlığı ofisinde etkili bir politika grubu olan Stratejik Araştırmalar Merkezi’ne başkanlık eden Hesamuddin Ashena’nın yerini hükümet sözcüsü Ali Rabaie’nin aldığını belirtti. Ashena, Javad Zarif’in o zamandan beri ülkedeki en iyi diplomat için büyük bir siyasi krize dönüşen ve birçok muhafazakar sesin onun görevden alınmasını isteyen kayıt dışı bir ses sızıntısında baş şüpheli olmuştu.

Ruhani, Çarşamba günü kendisini ve hükümetini Zarif’in sözlerinden uzaklaştırmış ve sesi yabancı bir TV ağına sızdırmaya yardımcı olanlara karşı sert eylem sözü vermişti. Ashena, gizli bir sözlü tarih projesinin parçası olarak sesi kaydeden ekibe başkanlık etti. Ruhani’den alıntı yapan açıklamada, Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin yeni başkanının iç ve dış siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel konularda raporlar ve planlar hazırlaması gerekeceği belirtildi. Sızıntının bu hafta başlarında patlak vermesinden bu yana bölge gezisine çıkan Zarif, Perşembe günü Kuveyt’e geldi. Döndüğünde parlamentonun iç güvenlik ve dışişleri komisyonu önüne çıkarak, özellikle öldürülen İranlı komutan General Kasım Süleymani hakkındaki görüşlerini açıklaması bekleniyor.

https://media.npr.org/assets/img/2021/05/02/gettyimages-1232537788_wide-86c4a06a706096ff9f3bf6b288ba531f6888bf76-s800-c85.jpg

Ses, İran’da tartışmalara yol açtı ve birçok milletvekili ve eski yetkili Zarif’in istifasını talep etti. Çarşamba günü, İran eski Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutaki, çevrimiçi bir tartışmada Zarif’in sözlerinin Süleymani’ye siyasi suikast teşkil ettiğini söyledi ve bunun tek kefaretinin istifası olacağını söyledi. Zarif, ülkeyi ve ülkenin baş liderini kızdırdığını söylediği yorumlar için Pazar günü bir özür yayınladı. Ayetullah Ali Hamaney, Pazar günü televizyonda yaptığı konuşmada Zarif’i azarlamış göründü. Hamaney Zarif’in adını söylemedi, ancak yorumların İslam Cumhuriyeti’nden bir yetkili tarafından yapılmaması gereken büyük bir hata olduğunu söyledi. Sızan yorumların İran düşmanlarının söylediklerinin bir tekrarı olduğunu da sözlerine ekledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.