islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3794
EURO
34,7502
ALTIN
2.410,67
BIST
10.091,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Batı Sahralılar Fas’ın Curcura sınırına saldırdı

Batı Sahralılar Fas’ın Curcura sınırına saldırdı
Mirat Haber Ajansı

Fas işgali altındaki Müslüman Arap Batı Sahra’nın bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi, Rabat’ın propaganda savaşının parçası olarak tanımladığı saldırıda, Fas’ın kontrolü altındaki çöl topraklarının güneyinde yer alan Curcura tampon bölgesini bombaladı. Fas, 13 Kasım’da Curcura’nın aynı tampon bölgesinde, komşu Moritanya’ya geçiş yolunu engelleyen bir grup Sahralı isyancıyı kovmak için askeri bir operasyon başlattı. Fas ordusu, çöl alanında Sahralı savaşçıları Faslı kuvvetlerden ayıran güvenlik duvarı boyunca gerçekleşen saldırıları da bildirdi. Rabat’ta üst düzey bir Faslı yetkili medyaya, Curcura bölgesi yakınında yangın çıktığını, ancak ana yolu etkilemediğini ve trafiğin aksamadığını söyledi. Aynı kaynak, saldırıların üç aydan uzun süredir devam eden bir taciz döngüsünün parçası olduğunu söyledi. İsyancıların Sahra’da gerçek bir savaşın varlığına karşı propaganda yani bir medya savaşı yürüttüğünü iddia etti, ancak durumun normal olduğunu söyledi.

Batı Sahra, Polisario Cephesi ile 1970’lerden beri gerginliğin arttığı, çoğunlukla Fas’ın kontrolü altında olan, tartışmalı ve bölünmüş eski bir İspanyol kolonisi Arapça konuşan Müslüman ülke. Kasım ayında Fas, Moritanya’ya giden önemli bir yolu yeniden açmak için BM tarafından kontrol edilen bir tampon bölgeye asker gönderdi. Polisario, ateşkes imzalandığında yolun var olmadığını öne sürerek 1991 yılında ateşkesi geçersiz ilan eden bir yanıt verdi. İki tarafın o zamandan beri sınır çizgisi boyunca düzenli olarak ateş açtığı bildiriliyor. BM destekli ateşkes anlaşması, kendi kaderini tayin etmek için referanduma yol açacaktı. Fas özerklik teklif etti, ancak bölgenin krallığın egemen bir parçası olmasını istiyor.

Sahra çölü karıştı

Cezayir ve Moritanya ile Fas ve Polisario’nun gözlemci olarak katıldığı BM liderliğindeki müzakereler Mart 2019’dan beri askıya alındı. 1975’ten 1991’e kadar Fas’ta bağımsızlık için savaşan Polisario Cephesi, BM müzakerelerine katılmaya hala istekli olduğunu söyledi. Polisario üst düzey güvenlik yetkilisi Sidi Ould Oukal Salı günü yaptığı açıklamada, geçmişte uluslararası topluma tüm güvendiklerini, silahlı mücadelelerini kesin olarak sona erdirdiklerini ifade etti. Ould Oukal, grubun her türlü arabuluculuğa açık olduğu konusunda kararlı. Ancak geçmiş deneyimlere dayanarak silahlı mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti. Fas’ın pozisyonu, geçen yıl ABD’nin tartışmalı bölgenin tamamı üzerindeki egemenliğini tanıması ve yıllarca süren emsali bozması ile güçlendirildi. Karar, Rabat’ın İsrail ile ilişkileri normalleştirmesi karşılığında dönemin Başkanı Donald Trump’a cevaben geldi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.