islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3949
EURO
34,7104
ALTIN
2.421,29
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C

Deniz Yosunu Tabağınızda Henüz Yolunu Bulamadıysa, Muhtemelen Yakında Bulacaktır

Deniz Yosunu Tabağınızda Henüz Yolunu Bulamadıysa, Muhtemelen Yakında Bulacaktır
9 Aralık 2021 16:06
A+
A-

Suşi, bazı salata sosları, dondurma ve şekerlemelerin ortak noktası nedir? Algler veya yaygın olan diğer adıyla bildiğimiz deniz yosununu içerirler.

Uzun zamandır bir arka plan bileşeni olan algler, mutfak şovunun yıldızı olarak tabaklarda giderek daha fazla görünüyor. Tadı çok yönlüdür ve büyümesi kolaydır. Ayrıca belirsiz bir gıda geleceğiyle yüzleşmemize yardımcı olabilirler.

Yosun besleyici bir besindir. A, B ve C vitaminleri ile doludurlar ve kalsiyum, magnezyum, demir, fosfor, potasyum ve iyot bakımından zengindirler.

Algler, yüksek protein içeriği nedeniyle vejetaryen ve vegan yemeklerinde değerli malzemelerdir. Ayrıca, olası sağlık yararları taşıyabilecek antioksidanlar ve antiviral ve antihipertansif bileşikler içerirler.

Tüm deniz yosunları veya deniz makroalgleri, renklerine veya pigmentasyonlarına göre üç ana kategoriden birinde sınıflandırılır.

Deniz yosunlarının 1000 yıldan fazla bir süredir yemek pişirmede kullanıldığına dair pek çok kanıt var. O zamandan beri, dünya çapında tabaklarda taşındılar ve suşi gibi çılgınca popüler hale gelen mutfağın etrafına ustaca sarıldılar.

Birçok yosun türü vardır ve her birinin kendine özgü mutfak nitelikleri vardır.

Çeşitli deniz yosunlarından elde edilen özler, modaya uygun restoranlarda pahalı “yüksek” mutfaklara giriyor. Aynı zamanda alg özleri dondurma, süzme peynir, süt ürünü olmayan sütler, jöle, puding ve bebek formülünde de kullanılır.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, küresel deniz yosunu üretimini 2019’da yaklaşık 36 milyon ıslak tona çıkardı. Bu 1950’den beri 1000 katlık bir artış. Deniz yosunlarının artan popülaritesinin bir başka örneğidir bu durum.

Ancak gıdanın devam eden başarısı için çok önemli bir soru var: Yosun yetiştiriciliği çevre için iyi midir? İnsanlar denizde yosun yetiştirdiği için tarım arazi, tatlı su kaynakları veya gübre gerektirmez. Kurutulmuş alglerin saklanması ve taşınması kolaydır. Sürdürülebilir ekim bu nedenle mümkündür – ancak büyük ölçekte zorludur.

2020’de BM Küresel İlkeler Sözleşmesi, Deniz Yosunu Devrimi: Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Bir Manifesto’yu yayınladı. BM’nin sözleriyle, rapor, üretimi bir sonraki seviyeye taşımak için uluslararası kabul görmüş standartlar, yeni yatırım çabaları ve hükümetler, bilim ve sanayi arasında daha fazla işbirliği çağrısında bulunuyor. Bu manifestonun gelecekte gerçek olup olmayacağı belirsiz olsa da, kesin olan bir şey var:

Tabaklarımızda bulduğumuz deniz yosunu miktarı muhtemelen önümüzdeki yıllarda artacak.

Mihraç Görünmek

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.