islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

AB Gücü FRONTEX Yunanistan Suçlarına Payanda

AB Gücü FRONTEX Yunanistan Suçlarına Payanda

Mirat Haber Ajansı

Türk makamları 8 Haziran’da gerçekleşen bir olaydaki ihlalleri Ege Denizi’nde kuzeybatı Çanakkale ilindeki Ayvacık’ta çekilen bir video film ile belgeledi. Videoda Avrupa Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı’nın (FRONTEX) deniz unsurları ve Yunan Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın birlikte AB yasalarını, yönetmeliklerini ve insan haklarını ihlal ettiklerini gösteriyor. Görüntülerde Yunan/FRONTEX güçleri Yunan karasularına ulaşan sığınmacıların canını kurtarmak yerine boğulmak üzere olan mültecileri tekneyle geri itiyorlar. Türk yetkililer, FRONTEX’in aslında Yunan Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın uluslararası hukuku ihlal etmesine yardımcı olan bir meşrulaştırma aracı olduğunu kanıtladığını söylüyorlar. Özellikle, NATO’nun bölgedeki mevcudiyetini düzensiz göçü engellemek isteyen stratejisinin parçası olduğuna devriye gezen bir Alman gemisi de tanık oldu. Olay sırasında, Türk Sahil Güvenlik durumu Yunanistan Sahil Güvenlik Komutanlığı’na telsiz üzerinden Türkiye’nin konuyu uluslararası platformlarda gündeme getireceğini söyledi. Sığınmacıları karadan veya denizden geri itmek, sığınmacılara işkence yapmak ve kötü muamele etmek, kişisel eşyalarını çalmak, hayatlarını riske atmak ve ölümlerine neden olmak gibi yasa dışı eylemler daha önce Türk makamlarca belgelenmişti. FRONTEX’in de ilk kez bu suçlamaların merkezine geldiği kanıtlandı.

FRONTEX’in Ege’deki Poseidon Operasyonu’nda bir Danimarkalı personeli Jens Moller, görüntülerin uluslararası medyada ortaya çıkmasından sonra gerçekliğini doğruladı. Moller, Poseidon yetkililerinin “mültecileri lastik tekneye geri koyma ve Yunan sularından çıkarma” emrini verdiği bir başka olayla ilgili uzun uğraşlardan sonra bu emrin reddedildiğini çünkü insan hayatlarını tehlikeye atacağını  belirtti. Ancak, FRONTEX sözcüsü Chris Borowski basına yaptığı açıklamada, FRONTEX görevlilerinin sahada karşılaştıkları insan hakları ihlallerini bildirmek zorunda olduklarını, ancak hiç bu tür raporlar almadıklarını iddia etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.