islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,2646
EURO
36,9489
ALTIN
3.031,32
BIST
8.749,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
20°C

AB Temsilcisi Borrell: Srebrenitsa Soykırımı Avrupa Tarihinin En Karanlık Anlarından Biri

AB Temsilcisi Borrell: Srebrenitsa Soykırımı Avrupa Tarihinin En Karanlık Anlarından Biri
10 Temmuz 2024 17:00
A+
A-

AB Temsilcisi Borrell: Srebrenitsa Soykırımı Avrupa Tarihinin En Karanlık Anlarından Biri

Srebrenitsa Soykırımı’nın Anılması

Avrupa Birliği, Srebrenitsa Soykırımı’nın 29. yılında, 8 bin 300’den fazla masum erkeği ve çocuğu sistematik olarak katledilenleri anarak, bu trajediyi modern Avrupa tarihinin en karanlık anlarından biri olarak nitelendirdi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve AB Komisyonunun Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi, Srebrenitsa Soykırımı’nın yıldönümü dolayısıyla yaptıkları ortak yazılı açıklamada, bu soykırımın insanlık tarihinde derin bir yara açtığını belirttiler. Ayrıca, AB’nin bu tür trajedilerin bir daha yaşanmaması için her türlü çabayı göstereceği vurgulandı.

Tarihi Gerçeklerin Kabul Edilmesi

AB yetkilileri, Srebrenitsa Soykırımı’nın kurbanlarını anarken, geçmişin yaralarının sarılması için tarihi gerçeklerin kabul edilmesi gerektiğini vurguladılar. Açıklamada, bölge liderlerinin ayrıştırıcı söylemlerden kaçınması ve hakikat, adalet, güven ve diyalogla hareket etmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca, soykırımın hatırlanması ve kurbanların onurlandırılması, halen kayıp olanların kimliklerinin tespit edilmesi ve faillerin adalet önüne çıkarılması gerektiği ifade edildi. Bu, soykırıma neden olan nefretin kökleriyle yüzleşmenin anahtarıdır.

Bosna Hersek’in AB Üyeliği Yolunda İlerleme

Açıklamada, AB Konseyi’nin Bosna Hersek ile mart ayında katılım müzakerelerini başlatma kararı aldığı hatırlatıldı. Bu kararın, Bosna Hersek halkı için demokrasi, refah, güvenliği artıracak ve ülkeyi AB üyeliğine yaklaştıracak reformlarda ilerleme kaydedilmesi için önemli bir fırsat olduğu belirtildi. AB, Bosna Hersek’in AB üyeliği sürecinde gerekli reformları yaparak, Srebrenitsa Soykırımı gibi trajedilerin bir daha yaşanmaması için önemli adımlar atacağını umuyor.

Srebrenitsa’da Neler Oldu?

11 Temmuz 1995’te Srebrenitsa, Ratko Mladic komutasındaki Sırp birliklerince işgal edildi. BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, daha sonra Sırplara teslim edildi. Sırp askerler, kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin verirken, en az 8 bin 372 Boşnak erkeği ormanlık alanlar, fabrikalar ve depolarda katletti. Katledilenler toplu mezarlara gömüldü. Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı, 2007’deki kararında, Srebrenitsa ve civarında yaşananları “soykırım” olarak nitelendirdi.

Toplu Mezarlar ve Kimlik Tespiti

Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz’da Potoçari Anıt Mezarlığı’nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor. Potoçari Anıt Mezarlığı’nda şimdiye kadar 6 bin 751 kurban defnedilirken, 250 kurban ailelerin isteğiyle yerel mezarlıklarda toprağa verildi. Srebrenitsa Soykırımı’nda hayatını kaybeden ve cenazesine ulaşılamayan 1000’den fazla kişi bulunuyor. Bu yılki anma törenlerinin ardından Potoçari Anıt Mezarlığı’na defnedilen soykırım kurbanlarının sayısı 6 bin 765 olacak.

Srebrenitsa Soykırımı, modern Avrupa tarihinin en karanlık anlarından biridir. Bu trajediyi unutmamak ve gelecekte benzer acıların yaşanmaması için geçmişin yaralarını sarmak, hakikatle yüzleşmek ve adaletin sağlanması büyük önem taşımaktadır. Avrupa Birliği, bu hedeflere ulaşmak için kararlılıkla çalışmaya devam edecektir.

MİRATYOUTUBE

MİRATHABER.COM

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.