islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3869
EURO
35,2153
ALTIN
2.326,10
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C

ABD Birleşmiş Milletlerin Temel Kuralını Çiğniyor

ABD Birleşmiş Milletlerin Temel Kuralını Çiğniyor

Mirat Haber Ajansı

Amerikan hükümeti, Birleşmiş Milletlerin en temel kurallarından biri olan her üye ülke temsilcisine ikili.ilişkileri nasıl olursa olsun, hatta savaş halinde bile olsun New York’taki BM Genel Kurulu’na katılmasına izin verme kuralını çiğneyeceğini bu hafta açıkça ortaya koydu. Amerikan Dışişleri İran dışişleri bakanı Cevat Zarif’in BM’ye katılması üzere vize vermemekte ısrarcı.

ABD’li bir yetkili, ABD’nin bu hafta Perşembe günü New York’taki Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısına katılmasını engellemek için İran dışişleri bakanı Muhammed Cevat Zarif’e vize vermediklerini bildirdi. Anonimlik koşulu üzerine konuşan yetkilinin açıklaması, ABD’nin geçen hafta Cuma günü Bağdat’ta İran’ın en önde gelen askeri komutanı Kasım Süleymani’yi  katletmesinden sonra iki ülke arasında gerginliğin artmasının ardından sızdırıldı.

1947 BM “genel merkez anlaşması” uyarınca, Birleşik Devletler yabancı diplomatlar için Birleşmiş Milletlere erişim izni vermek zorunda. Ancak Washington, “güvenlik, terörizm ve dış politika” nedenleriyle vizeleri reddedebileceğini iddia ediyor. Tabii bunların kararı da Amerikan hükümetinin keyfi yorumlarına dayalı.

ABD Dışişleri Bakanlığı resmi yorum yapmayı reddederken İran’ın Birleşmiş Milletler misyonu medya raporlarını gördüklerini ancak ABD veya BM’den İran Dışişleri Bakanı Zarif’in vizesiyle ilgili resmi bir cevap alamadıklarını ifade ettiler. BM sözcüsü Stephane Dujarric ise ABD’nin Zarif’in vizesini reddetmesi hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

Zarif, BM beyannamesinin desteklenmesi üzere Perşembe günkü Güvenlik Konseyi toplantısına katılmak için başvuru yapmıştı. Toplantıya katılmak üzere Zarif’in seyahati Washington ve Tahran arasındaki gerilimlerdeki son alevlenmeden önce planlanmıştı.

Güvenlik Konseyi toplantısı Zarif’e, ABD’yi Süleymani’yi öldürdüğü için açıkça kınamak için küresel bir platform olacaktı. İran BM temsilcisi Mecid Taht Revancı, Süleymani’nin katlini devlet terörünün bariz bir örneği olarak nitelendirdi ve bir suç eylemi olarak, özellikle de Birleşmiş Milletler Beyannamesini ihlal ettiğini ifade etti.

Dünyanın bir araya geldiği Birleşmiş Milletler merkezi Amerika’nın New York kentinde.  Dünya nüfusunun onda dokuzu doğu yarımkürede yer alırken toplanmak için dünya nüfusunun onda birlik küçük bir bölümünün yer aldığı dünyanın uzak noktası batı yarımküreye gidilmesi ülkelere yük getirmekte. Merkezin uluslararası hukuk dışı tutum izleyen ABD’de olması daha da zorlaştırıcı bir durum. Dünya karalarının orta noktası Türkiye, nüfusunun orta noktası da İran topraklarına karşılık gelmekte. Bu ülkelerden birinin gelecekte BM toplantılarına merkezi olması, nakliye, yakıt ve zaman israfını çok azaltabilir.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.