islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5040
EURO
34,5697
ALTIN
2.503,67
BIST
9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
20°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

ABD BM’nin Filistin kararını bir haftada üçüncü kez engelledi

ABD BM’nin Filistin kararını bir haftada üçüncü kez engelledi
Mirat Haber Ajansı

İsrail’in Gazze’deki ölümcül saldırılarının ardından bir hafta içinde üçüncü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi acil toplantısı yapıldı. ABD’nin İsrail ile Hamas arasında acil ateşkes çağrısı yapan ortak bir bildiriyi bloke etmesinden sonra toplantı yine somut bir sonuçla bitmedi. Pazar günkü toplantı, ABD’nin geçen hafta İsrail’in askeri tepkisini kınayan ve ateşkes çağrısı yapan kararları iki kez bloke etmesinden sonra geldi. İki milyonluk kuşatma altındaki enklavın yoğun bombardımanında 58’i çocuk olmak üzere yaklaşık 200 kişi hayatını kaybetti. İsrail, bombalama kampanyasını Hamas savaşçılarının roket saldırılarına misilleme olarak gerekçelendirdi. Ancak Gazze merkezli Hamas hareketi, eylemlerinin İsrail’in işgal altındaki Doğu Kudüs’teki Filistinlileri zorla yerinden etme politikasına ve geçen hafta İsrail güçleri tarafından El Aksa Camii’ne saldırmasına bir cevap olduğunu söyledi. İsrail, Hamas’ın cami yerleşkesinden güçlerini çekmesi için vereceği süreyi kaçırmıştı.

Demokratlar bile karşı

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail üzerindeki kamuoyu baskısını artırma planlarına dair hiçbir işaret vermediği ve bunun yerine İsrail’in kendini savunma hakkını defalarca vurguladığı için ABD’nin herhangi bir gelişmeyi desteklemeyeceği ve bunları blok eetmeye devam edeceği anlaşılmakta. Biden’ın kendi parti üyeleri de dahil olmak üzere buna karşı çıkanlar, Gazze’de kadın çocuk dahil 200’ün üzerinde Filistinli sivili öldüren ve 1.000’den fazla kişiyi yaralayan İsrail saldırılarını aklamakla suçladılar. ABD’nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield acil toplantıda ABD’nin savaşı durdurmak için diplomatik kanallar aracılığıyla yorulmadan çalıştığını söylese de bunun somut bir emaresi görülmüyor.

Yegane aykırı ses: ABD

ABD, tarafların ateşkes araması durumunda destek ve iyi niyeti sunmaya hazır olduğumuzu belirtti. Yine de Norveç, Çin ve Tunus liderliğindeki müzakerelere rağmen güvenlik konseyinden ortak bir açıklama gelmedi. ABD, Çin, Fransa, Rusya ve Birleşik Krallık, güvenlik konseyinin daimi üyeleridir ve ortak açıklamalar üzerinde veto yetkisi verirler. Çin daha önce ABD’yi konuyla ilgili yegâne muhalif ses olarak tanımlamıştı. Bu arada Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el Maliki, İsrail’i bir hafta süren saldırı sırasında savaş suçları işlemekle suçladı. İsrail’in BM Büyükelçisi Gilad Erdan da buna karşılık Hamas’ı siyasi kazanç sağlamak için gelişigüzel saldırılar düzenlemek ve kendi sivillerini riske atmakla suçladı. İsrail başbakanı Binyamin Netanyahu İsrail hava saldırılarının tam yol devam ettiğini ve uzun zaman süreceğini söyleyerek, Gazze’den ağır bir bedel talep etmek istediğini vurguladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.