islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5227
EURO
34,8378
ALTIN
2.427,14
BIST
9.689,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

ABD Ekonomisi İçin Aşırı Isınma Sinyali!

ABD Ekonomisi İçin Aşırı Isınma Sinyali!
15 Mart 2022 10:19
A+
A-

ABD’de enflasyon 40 yılın rekorunu kırdı. ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Şubat’ta aylık yüzde 0,8 artarken, yıllık yüzde 7,9 ile 1982’den bu yana kaydedilen en büyük artışı gösterdi. Ülkede TÜFE, Şubat’ta yıllık bazda yüzde 7,9 artarak piyasa beklentileriyle paralel bir seyir izledi. Artık tüm gözler 15-16 Mart tarihinde gerçekleşecek Fed toplantısında olacak.

ABD Çalışma Bakanlığı, Şubat ayına ilişkin TÜFE verisini açıkladı. Buna göre, Amerikalı tüketicilerin yaşam maliyeti, Şubat’ta bir önceki aya kıyasla yüzde 0,8 arttı. Bu dönemde piyasa beklentileriyle paralel bir seyir izleyen TÜFE verisi, Ocak’ta aylık bazda yüzde 0,6 artmıştı.

BENZİN, BARINMA VE GIDA FİYATLARINDAKİ ARTIŞLAR ÖNE ÇIKTI 
Ülkede TÜFE, Şubat’ta yıllık bazda da yüzde 7,9 artarak piyasa beklentileri dahilinde gerçekleşti. Yıllık enflasyon, 1982’den bu yana kaydedilen en yüksek seviyeye çıkarken, Ocak’ta da yıllık bazda yüzde 7,5 ile 40 yılın zirvesini görmüştü. Söz konusu dönemde benzin, barınma ve gıda endekslerindeki artışlar tüketici fiyatlarındaki yükselişte etkili oldu.

Enerji endeksi altındaki benzin endeksi Şubat’ta aylık yüzde 6,6 artarken, yıllık yüzde 38 yükseldi. Aynı dönemde barınma endeksi de aylık yüzde 0,5 ve yıllık yüzde 4,7 arttı. Gıda endeksi ise aylık yüzde 1 ve yıllık yüzde 7,9 artış kaydetti. Bu dönemde ikinci el araç fiyatlarında ise aylık bazdaki düşüş dikkati çekti. İkinci el araç endeksi aylık yüzde 0,2 azalırken, yıllık yüzde 41,2 arttı.

ÇEKİRDEK ENFLASYON YILLIK BAZDA BEKLENTİLERİ AŞTI 
Değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE ise Şubat’ta aylık yüzde 0,5 artarak beklentilerle paralel bir seyir izledi. Çekirdek enflasyon, yıllık bazda ise yüzde 6,4’lük artışla beklentileri geride bıraktı.

Söz konusu dönemde çekirdek enflasyona ilişkin piyasa beklentileri yıllık yüzde 5,9 artması yönündeydi.Çekirdek TÜFE, Ocak’ta aylık yüzde 0,6 ve yıllık yüzde 6 artmıştı. Analistler, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın ham petrol ve diğer emtia fiyatlarını artırması nedeniyle enflasyonun gelecek aylarda daha da hızlanmasının beklendiğini kaydetti.

FED TOPLANTISI 15-16 MART TARİHİNDE GERÇEKLEŞECEK 
ABD Merkez Bankası Fed faiz kararı için 15-16 Mart tarihlerinde FMOC toplantısını gerçekleştirecek. Enflasyondaki yüksek seyir nedeniyle Fed’in 25 baz puan faiz artırması bekleniyor. Fed Başkanı Jerome Powell Mart ayının faiz artırımı için uygun bir zaman olduğunu ifade etmişti. Ancak Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ekonomi üzerinde yarattığı tahribat nedeniyle Fed’in daha yüksek bir faiz artırımı yapması Mart ayı toplantısında beklenmiyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.