islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
44,2207
EURO
50,5377
ALTIN
7.136,03
BIST
13.092,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
12°C
Salı Az Bulutlu
12°C
Çarşamba Çok Bulutlu
10°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
9°C

ABD, Gazze Barış Kurulu Zirvesini 19 Şubat’ta Washington’da Toplamayı Planlıyor

ABD, Gazze Barış Kurulu Zirvesini 19 Şubat’ta Washington’da Toplamayı Planlıyor

BD, Gazze Barış Kurulu Zirvesini 19 Şubat’ta Topluyor

ABD yönetimi, Gazze’deki ateşkesi ilerletmek ve yeniden inşa fonlarını organize etmek için kurulan “Gazze Barış Kurulu”nun ilk liderler toplantısını 19 Şubat 2026 tarihinde Washington’da düzenlemeyi planlıyor. Toplantı aynı zamanda Gazze için bağış konferansı işlevi görecek. Plan hâlâ erken aşamada, değişmesi mümkün.

Toplantının ABD Barış Enstitüsü’nde yapılması öngörülüyor. Bazı kaynaklara göre ABD, toplantıya davet için çeşitli ülkelere ulaştı. Zirve, Gazze’nin yeniden inşası ve ateşkesin ikinci aşamasını uygulamaya koymak için tasarlanıyor.

Planın Eleştirel Boyutu

Gazze Barış Kurulu, Trump yönetiminin İsrail ile Hamas arasında varılan ateşkesin ikinci aşamasını ilerletmek için oluşturduğu bir yapı olarak sunuluyor. Ancak sahadaki gerçekler, kurulun iddialarıyla örtüşmüyor. İsrail hâlâ saldırılarını sürdürüyor, Gazze’de yaşam koşulları felaket seviyesinde. Kurulun yeniden inşa ve bağış toplama odaklı görünmesi, Filistin halkının gerçek temsilini dışlayabilir.

Kurulun aslında İsrail’in çıkarlarını koruyan bir platforma dönüştürülebileceğini düşünülüyor. Filistinli aktivistler, bu yapı üzerinden işgalin normalleştirilmesinden endişe ediyor. BM ve uluslararası kurumların sürece daha etkin katılımının sağlanmaması da eleştiri konusu.

Filistin ve Uluslararası Tepkiler

Kurulun sadece bağış ve yeniden inşa odağında kalması, Gazze halkının yaşadığı insani krizleri görmezden gelmek olarak değerlendiriliyor. Kuşatma, sınır kapılarının kapalı olması, elektrik ve su kesintileri, sağlık hizmetlerindeki aksaklıklar devam ediyor. Bazı Müslüman ve Arap ülkeleri sürece dahil olsa da Batılı müttefiklerin desteği sınırlı.

Analistler, Gazze Barış Kurulu’nun gerçek bir barış ve adalet mekanizması olamayacağını, İsrail’in güvenliğini önceliklendiren bir diplomasi platformuna dönüşme riskini taşıdığını söylüyor.

Mirat Haber – YouTube

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.