islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5704
EURO
34,9776
ALTIN
2.421,86
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

ABD Güçleri Neden Hala Irak’ta Varlığını Sürdürüyor?

ABD Güçleri Neden Hala Irak’ta Varlığını Sürdürüyor?
25 Mart 2023 09:00
A+
A-

ABD’nin Irak’ı işgalinden yirmi yıl sonra, ABD güçleri ülkede hâlâ küçük ama ısrarlı bir varlık sürdürüyor. 2011’de tamamen geri çekilen güçlerin 2014’te geri dönmesinin resmi nedeni DAEŞ örgütüyle yüzleşmek olsa da, Associated Press’in bir haberine göre ABD güçlerinin artık orada kalmalarının ana nedeni bu değil.

Çoğu Bağdat’ta ve ülkenin kuzeyindeki askeri tesislerde olmak üzere, Irak genelinde yaklaşık 2.500 ABD askeri konuşlandırılmış durumdadır.

Bu sayı, savaşın en yoğun olduğu 2007’de Irak’ta bulunan ABD kuvvetlerinin sayısından çok daha düşük olsa da, Amerikalı yetkililer, ülkedeki sınırlı, ancak devam eden askeri varlığın “bölgeyle bağlantıyı koparmamak ve İran nüfuzu ve silah kaçakçılığı risklerine karşı önlem almak” için gerekli olduğunu açıkladı.

Irak kuvvetleriyle paylaşılan üslerde konuşlanmış yaklaşık 2500 ABD askeri, buradaki kuvvetlere eğitim ve ekipman sağlıyor. Ancak Associated Press’e göre, toplam asker sayısı değişiyor ve Pentagon, Irak kuvvetlerine yardım etmek için düzenli olarak ülke içinde ve dışında kaç ABD özel operasyon kuvvetinin hareket ettiğini veya terörle mücadele operasyonlarını yürütmek için Suriye’ye gittiğini açıklamadı.

Çeviri: Tuğba Hamarat

Kaynak: www.asharq.com

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.