islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5542
EURO
34,9068
ALTIN
2.429,71
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

ABD ve Kanada’dan Sığınmacıları Reddetme Anlaşması

ABD ve Kanada’dan Sığınmacıları Reddetme Anlaşması
24 Mart 2023 16:30
A+
A-

Yetkililer, ABD ve Kanada’nın sığınmacıları gayri resmi sınır geçişlerinde reddetme konusunda anlaşmaya vardıklarını açıkladı.

ABD Başkanı Joe Biden ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau, anlaşmayı Cuma günü Biden’ın Ottawa ziyareti sırasında açıklayacak.

Anlaşmanın, ABD – Kanada sınırının her iki tarafındaki görevlilerin her iki yöne giden bu tür sığınmacıları geri çevirmesine olanak sağlaması bekleniyor.

ABD tarafı, Kanada’dan ABD’ye göçmen geçişlerinde de bir artış yaşıyor.

Bu anlaşma, New York eyaleti ile Quebec eyaleti arasındaki resmi olmayan bir geçiş olan Roxham Road’daki göçmen akışını sınırlama çabalarının bir parçası.

Amerikalı yetkililerin BBC’nin ABD’li ortağı CBS News’e verdiği demeçte, anlaşmanın bir parçası olarak Kanada’nın Güney ve Orta Amerika’daki zulüm ve şiddetten kaçan 15.000 göçmen için yeni bir mülteci programı oluşturacağını söyledi.

Biden, Trudeau ile bir dizi ekonomi, ticaret ve göçmenlik sorunu hakkında görüşmek üzere 24 saatliğine Kanada’nın Ottawa kentinde bulunacak. Göç anlaşmasının Cuma günü ABD’ye dönmeden önce duyurulması planlanıyor.

Anlaşma, iki tarafın, göçmenlerin ister ABD ister Kanada olsun, ulaştıkları ilk “güvenli” ülkede sığınma talebinde bulunmalarını gerektiren 2004 tarihli Güvenli Üçüncü Ülke Anlaşmasında yapılan bir değişiklik formatında olacak.

Yeni düzenleme, Kanada’nın kaçak geçiş noktalarında sınırı geçenleri geri çevirmesini engelleyen Güvenli Üçüncü Ülke Anlaşması’ndaki bir boşluğu kapatacaktır.

Anlaşmadaki bu boşluk, göçmenlerin Roxham Road gibi yerlerden Kanada’ya girmesine neden olmuştu.

New York şehri yetkilileri geçen ay göçmenlere ABD’nin Kanada sınırına kadar seyahat etmeleri için ücretsiz otobüs bileti sağladıklarını söyledi.

Raporlara göre, yeni ABD-Kanada sınır anlaşmasıyla ilgili müzakereler aylardır durdurulmuştu. ABD’nin Meksika sınırında kendi göçmen kriziyle boğuşması nedeniyle yetkililerinin anlaşmayı yeniden düzenlemek istemedikleri bildirildi.

Biden’ın yönetimi, Mayıs ayında Covid sınır kontrolleri kaldırıldığında göçmenlerin sığınma talebinde bulunmalarını zorlaştırarak ABD’nin Meksika ile güney sınırındaki sığınmacılara baskı yapmayı da önerdi. Öneri, insan hakları örgütleri tarafından tepkiyle karşılandı.

Yeni ABD-Kanada anlaşması, ABD Kongresi’nin onayını gerektirmediği için hızla yürürlüğe girebilir.

Trudeau, Roxham Road’daki düzensiz sınır geçişlerini durdurmanın tek yolunun Güvenli Üçüncü Ülke Anlaşması’nı yeniden müzakere etmek olduğunu savundu.

 

KAYNAKÇA: https://www.bbc.com/news/world-us-canada-65047438

ÇEVİREN: Abdulkadir BEKDEMİR

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.