islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

ABD Ocak ayına kadar Irak ve Afganistan’daki askerlerini çekiyor

ABD Ocak ayına kadar Irak ve Afganistan’daki askerlerini çekiyor

Mirat Haber Ajansı

Pentagon Salı günü yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump’ın Afganistan ve Irak’taki Amerikan askerlerinin sayısını keskin bir şekilde neredeyse tamamen  azaltacağını duyurdu. Küresel bir geri çekilme kapsamında tüm ABD birliklerinin Somali’den de erteleneceği yönünde spekülasyonlar var. Savunma Bakanı Vekili Christopher Miller, 15 Ocak’a kadar Afganistan’dan 2.000 askerin ve Irak’tan 500 askerin çekileceğini söyledi. Çekilme her ülkede sadece 2.500 Amerikan askeri bırakacak. ABD başkanlık seçimini Joe Biden’e kaptırdıktan sonra Beyaz Saray’dan ayrılmaya hazırlanan Trump, daha önce Noel’e kadar her iki ülkedeki tüm askerleri çekmeye söz vermişti. Böylece Biden’ın yeni bir savaş başlatma ihtimali azalmış oluyor.

Fakat Trump’a karşı direniş de var. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg askerlerin Afganistan’dan aceleyle çekilmesine karşı uyarıda bulunarak, çok erken veya koordinasyonsuz bir şekilde ayrılmanın bedelinin çok yüksek olabileceğini söyledi. Stoltenberg, DAEŞ’in Suriye ve Irak’ta kaybettiği terör halifeliğini Afganistan’da yeniden inşa edebileceği için Afganistan’ın bir kez daha uluslararası teröristler için bir platform olma riski taşıdığını sözlerine ekledi. 30 NATO ülkesinden yaklaşık 12.000 asker şu anda Afganistan’da bulunuyor. Ülkenin ulusal güvenlik güçlerini eğitmek ve tavsiye etmekle görevlendirildiler. ABD kuvvetleri bu kuvvetlerin yarısından daha azını oluşturuyor, ancak NATO müttefikleri nakliye, hava desteği, lojistik ve diğer yardımlar için Amerikan birliklerine güveniyor. ABD’nin tamamen çekilmesi NATO’nun da Afganistan’daki operasyonunu sona erdirecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.