islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5889
EURO
34,8006
ALTIN
2.499,03
BIST
9.444,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C

İspanya yol inşaatı 8. yüzyıl Müslüman mezarlığına daldı

İspanya yol inşaatı 8. yüzyıl Müslüman mezarlığına daldı

Mirat Haber Ajansı

İspanya’nın Zaragoza kenti yakınlarındaki yol çalışmaları, eski bir Müslüman mezar alanını ortaya çıkardı. Mezar alanı, kuzeydoğudaki Tauste kasabasında Obispo Conget caddesini genişleten işçiler tarafından fark edildi. Arkeologlar, bazıları 8. yüzyıla kadar uzanan 300 mezar ortaya çıkardılar ve daha fazlasını bulmayı bekliyorlar. Buluntu, ülkedeki en eski ve en iyi korunmuş İslami dönem mezarlık alanlarından biridir. Bu keşif, akademisyenlerin, İber Yarımadası’nın sekizinci yüzyıldaki Müslüman fethini takiben İspanya’nın tarihine dair daha derin bir anlayış geliştirebilecekleri umutları artırdı. İber Yarımadası 711’de Emevi hanedanı tarafından işgal edildi ve yedi yıl içinde fethedildi. Kuzey Afrika’nın ele geçirilmesinin ardından gerçekleşen fetih, hem Emevi hanedanlığının hem de Müslüman yönetiminin Avrupa’ya en batıdaki genişlemesine işaret etti. Yarımada üzerindeki Müslüman kontrolü 10. yüzyılda azalmaya başladı ve Granada’nın 1492 Katolik fethi ile sona erdi.

İlk bulgular, Hristiyan ve Müslüman devletler arasında sert bir sınır olan bölgedeki Müslüman nüfusun daha önce düşünülenden daha büyük olduğunu gösterdi. Keşif, Tauste’de uzun süreli ve istikrarlı bir Müslüman varlığına işaret ediyor. Projenin arkeologlarından biri olan Rafael Laborda, İber Yarımadası’ndaki en eski ve en iyi korunmuş Müslüman mezarlıklarından birini keşfettiklerini söyledi. İlk incelemede, Müslüman topluluğun dört asırdan fazla süren olduğunu belirtti. Nüfusun kökenleri ve yerel halk arasında İslam’a geçiş hızı hakkında daha fazla bilgi, ayrıntılı DNA analizi ile ortaya konulmalıdır. Şirket sözcüsü, kalıntıların en az yüzde 10’unun akademik amaçlarla inceleneceğini, geri kalanının ise özel olarak inşa edilmiş bir kriptada saklanacağını ekledi. Cope haber bültenine göre cesetlerin çoğu iyi korunmuş ve sağlam, ancak birkaçı modern borulardan zarar gördü.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.