islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5463
EURO
34,9130
ALTIN
2.428,86
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
18°C

ABD ÖZBEKİSTAN’A 50 ZIRHLI MUHAREBE ARACI GÖNDERDİ

ABD ÖZBEKİSTAN’A 50 ZIRHLI MUHAREBE ARACI GÖNDERDİ
10 Kasım 2022 10:00
A+
A-

Geçtiğimiz hafta Özbekistan’ın Kırgızistan’a gönderdiği elli otobüs haberini yapmıştık. Bu haber bölgede yakın geçmişte yaşanan çatışmaların ardından yeni bir dönemin habercisiydi. Bu hafta ise ABD’nin Özbekistan’a 50 zırhlı muharebe aracığı gönderdiği gündeme bomba gibi düştü. Türkistan’da bu konu bazı haber kaynakları tarafından şüpheyle karşılandı. Centrasia.org’un başlığı ise dikkat çekiciydi; “Kırgızların Üstüne Sürmek İçin Mi/Kırgızları Kovmak İçin Mi?” manasında bir ibare başlıkta yer almaktaydı.

Haberin yorumlarından ziyade doğruluğunu ABD’nin Özbekistan elçiliğinin sayfasından teyyid ettik ve kaynakçada ikisini de ilgililer için gösterdik. Elçiliğin beyanına göre 2.8 Milyon Dolarlık bu bağışı Özbek Savunma Bakanlığı’na hibe/armağan ettiler. ABD’yi temsilen General Vendul Hagler, bu teslimatın Özbekistan’ın güvenliğini, bölgesel yetkinliğini ve milli bağımsızlığını korumak amacıyla yapıldığını söyledi. Olayın algılanışı bir kenara yapılan vurgularla daha çok güney sınırına yönelik bir sınır güvenliğini koruma gayesi güdüldüğü görülmektedir.

Özbekistan’ın uzun süredir gerek Afganistanla gerek de Kırgızistanla sınır problemleri yaşadığı bilinmektedir. 50 Adet Polaris MRZR isimli hafif taktiksel zırhlı muharebe aracının akıbeti gelecek günlerde daha yakından görülecektir. Bölgede rejim değişiklikleri, ayaklanmalar ve çatışmalar yakın zamanda sıkça rastlanılan olaylar olması hasebiyle halkta ciddi bir gerginlik durumu hakimdir. Amerikan Kara Kuvvetleri’nin Özbek Savunma Bakanlığı’na böylesine bir bağışta bulunması gerçekten de dikkat çekici bir gelişmedir. Bu yardım teknik inovasyon işbirliği /kapasite geliştirme ortaklığı olarak kayıtlara geçti.

Çeviri ve Yorum: Mehmet Turan

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.