islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4088
EURO
34,8498
ALTIN
2.448,61
BIST
9.880,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

ŞİRAZDA SALDIRI VE HUMANİNİN ÇAĞRISI

ŞİRAZDA SALDIRI VE HUMANİNİN ÇAĞRISI
1 Kasım 2022 09:00
A+
A-

Şiraz kentindeki saldırıda hedef alınan “Şah Çerağ Türbesi”, İran’ın güneyindeki en önemli dini türbelerden biri olarak görülmektedir.

İranlı yetkililer, güneydeki Şiraz kentindeki bir türbeye düzenlenen saldırıda ölenlerin sayısının arttığını, bu sırada hükümetin de mevcut protestoları “terörist operasyonlar” yürütmek için kullanmaya devam edenlere karşı, uyarılarda bulunmaya devam ettiğini bildirdi.

Fars eyaleti valisinde güvenlik ve siyasi işlerdeki yardımcısı İsmail Muhibbipur, Şiraz kentindeki Şah Çerağ türbesine savaş silahlarıyla düzenlenen saldırıda ölenlerin sayısının 15’e, yaralı sayısının ise 19’a yükseldiğini duyurdu.

Saldırganın, saldırı sırasında güvenlik güçlerinin karşısına çıkması üzerine yaralandığını, daha sonra da tutuklandığını bildirdi. Öte yandan soruşturmanın ise, saldırganın sağlık durumunun iyileşmesinin ardından başlayacağını açıkladılar.

Tasnim Haber Ajansı’nın aktardığına göre bir güvenlik kaynağı, saldırının arkasında tekfirci terör grupları olarak nitelendirdiği grupların yer aldığını bildirdi. Yine aynı kaynağın bildirdiğine göre bu grup planladığı saldırıyı gerçekleştirmek için ülkedeki mevcut güvenlik durumundan istifade etti.

Reuters, Şiraz saldırısını IŞİD’in üstlendiğini bildirdi. Öte yandan örgütün A’mâk Haber Ajansı, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, saldırıyı İslam devletlerinden bir savaşçının yapmış olacağını söyledi.

Tüm bunların ardından Hamaney de, Şiraz bombalamasından sonra İranlıları güvenlik tehditlerine karşı birleşmeye çağırdı.

Artan Uyarılar

Bu arada Reuters, İran medyasının aktardığına göre, Dini Lider Ali Hamaney, İranlıları Şiraz bombalamasının ardından güvenlik tehditlerine karşı birleşmeye çağırdı.

Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bagheri de isyancıların “Şiraz saldırısında ortak olduklarını ve ülkemizin güvenliğinin kırmızı çizgi olduğunu” vurguladı.

Başkan İbrahim Reîsî ise “İran’ın düşmanları halkı bölme ve halk arasında şiddeti yayarak intikam almak peşinde ama tıpkı bunlar gibi Şiraz’daki terör saldırısı da yanıtsız kalmayacak ” dedi.

Kuzeybatıdaki Zencan eyaletinde bir konuşma yapan Reîsî, güvenlik güçlerinin Şiraz saldırısının faillerine ve onların arkasında bulunan her kim varsa tümüne güçlü bir şekilde yanıt vereceğini de sözlerine ekledi.

Buna karşılık Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir Abdullihyan, insan hakları bahanesiyle ülke işlerine müdahale eden teröristlerin ve yabancı kimselerin elinde “ülkenin çıkarları ve güvenliğinin kukla olmasına izin verilmeyeceğini” söyledi.

Abdullihyan, Şiraz saldırısına ilişkin “Bu suç, İran’daki suikastları ve şiddeti destekleyenlerin çirkin niyetlerini de açıkça ortaya koydu” şeklindeki yorumunu da sözlerine ekledi.

Şiraz’daki saldırı aynı zamanda, genç bir kadın olan Mahsa Amini’nin polis tarafından tutuklanmasından 3 gün sonra öldürüldüğü Eylül ayının 16’sından bu yana İran’daki protestoların ortasında gerçekleşti.

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.