islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5056
EURO
34,5851
ALTIN
2.498,66
BIST
9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
20°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

ABD: Senato Çin’e Uygur Hakları Konusunda Yaptırımı Onayladı

ABD: Senato Çin’e Uygur Hakları Konusunda Yaptırımı Onayladı

Mirat Haber Ajansı

ABD Senatosu, Başkan Donald Trump yönetiminin Çin’in Uygur Müslüman azınlığı üzerindeki baskılarına tepkisini güçlendirmeye çağıran bir tasarıyı onayladı. Cumhuriyet Senatörü Marco Rubio tarafından başlatılan iki partili yasa tasarısı, ülkenin batı bölgesi Sincan’daki Uygurların ve diğer Müslüman grupların bastırılmasından sorumlu Çinli yetkililere karşı vize ve malları engelleyici yaptırımlar çağrısında bulunuyor. Yasa, Çin’in Çin’deki mesleki eğitim sağladığını söylediği kamplarda bir milyondan fazla Uygur ve diğer Türk Müslüman gruplarının staj yapması eleştirisine dayanıyor.

Senato tasarı oy birliği olmaksızın oybirliğiyle kabul edildi. Pasaj, önlemi, Demokrat önderliğindeki Temsilciler Meclisi’ne gönderir ve bu kanun, Trump’ın yasaya ve vetoya girmesi için Beyaz Saray’a gönderilmeden önce onaylanması gerekir. Bu hareket, ABD ve Çin arasındaki koronavirüs nedeniyle ilişkilerin giderek kötüleştiğini gösteriyor. Washington, Pekin’deki hükümeti salgından dolayı suçlamakta. Çin ümidiyle salgını kötüye kullandığını inkar etti ve Uygurları destekleyen yasaları geçmek için hamleleri kınadı. Bunların kötü niyetli saldırılar ve iç ilişkilerinde ikili işbirliğini etkileyecek ciddi bir müdahale olduğunu söylüyor.

Tasarıda özellikle Çin’in güçlü Politbüro üyelerinin Uygurlara yönelik ağır insan hakları ihlallerinden sorumlu olduğu belirtiliyor. Komünist Partisinin Sincan sekreteri Chen Quanguo, hedef alınabilir ancak Çin liderliğinin üst kademelerinde yer alıyor ve Pekin, hedef alındığı takdirde orantılı misilleme konusunda uyardı.

Küresel Uygur hakları grupları da tasarının geçişini memnuniyetle karşıladı. Dünya Uygur Kongresi, umutsuzluk döneminde büyük bir umut anı olarak selamladı. Bir yasaya göre, sadece diğer ülkeler için emsal teşkil etmekle kalmayacak, aynı zamanda Çin hükümetine Uygurlara karşı insan hakları ihlallerinin artık tolere edilmeyeceğine dair güçlü bir sinyal göndereceğini söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.