islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5226
EURO
34,9004
ALTIN
2.430,41
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

ABD: “Suriye Rejimi Hafter’e Asker Veriyor”

ABD: “Suriye Rejimi Hafter’e Asker Veriyor”
13 Mayıs 2020 16:21
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

ABD’nin Suriye özel elçisi James Jeffrey, Libya’daki çatışmanın daha da karmaşık hale gelebileceğini, Rusların milis savaşçılarını ve ekipmanları Libya’ya aktarmak için Esed ile birlikte çalıştıklarını bildirdi. ABD’nin Libya’nın darbeci generali Halife Hafter’in Trablus’a yönelik saldırılarını desteklemediğini, Başkent Trablusgarp’a yapılan saldırıların ana ilgiyi terörle mücadeleden uzaklaştırdığını savunan Jeffrey, Libya’nın yabancı savaşçıların yoğun katılımıyla dağınık bir savaş alanına dönüştüğünü ifade etti.

ABD ve Birleşmiş Milletler, geçtiğimiz günlerde Rus paralı askerlerinin artan mevcudiyetine karşı uyarmışlardı. Birleşmiş Milletler raporu, Rus özel askeri taşeron firması Wagner Group’un Hafter güçleri arasına Libya’da 1.200 askeri personel konuşlandığını açıkladı. Başkan Donald Trump, geçen yıl Trablusgarp’a saldırısının ilk günlerinde derbeci general Hafter’i telefonla aramıştı. Bu da Washington’un eski Kaddafi subayını desteklemesinin bir işareti olarak görülen bir hareketti. Ancak ABD’li yetkililer Hafter ve Esed arasındaki bağlardan ve Esed’in Libya’ya Rusya vasıtasıyla milis yollamasından duydukları rahatsızlığı dile getirdi.

Hafter Suriye’de Mart ayında bir büyükelçilik açtı ve Şam’ı Türkiye destekli gruplara karşı ortak mücadelelerinde birleşmeye çağırdı. Türkiye uzun süredir Esed’in ayrılması çağrısında bulunmuş ve rejime karşı Suriye muhalefetini desteklemişti. Birleşik Arap Emirlikleri, Şam büyükelçiliğini Aralık 2018’de yeniden açtı ve Esed’e karşı savaşan muhalif güçleri desteklemeyi bıraktı.

Bu arada Hafter’in milisleri tarafından Trablus’a topçu bombardımanı devam ediyor. Yerleşim alanları ve siviller günlük bazda hedefleniyor. Çocuklar ve sağlık görevlileri bombardımanda öldürülen ve yaralanan siviller arasında.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.