islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Az Bulutlu
18°C

ABD’den Türk güçleri Libya’dan çekilsi. çağrısı

ABD’den Türk güçleri Libya’dan çekilsi. çağrısı
Mirat Haber Ajansı

Amerika Birleşik Devletleri, Türk güçlerinin, ayrılmaları için tanınan sürenin göz ardı edilmesinin ardından Türklerin Libya’dan derhal çekilmesi çağrısında bulundu. Bunlara ek olarak Rusya ve BAE de var. Geçen yıl Ekim ayında BM destekli ateşkese göre, yabancı askerler ve paralı askerler üç ay içinde Libya’dan çekileceklerdi. Bu süre, sahada hiçbir hareket duyurulmadan veya gözlenmeden geçti. 

ABD büyükelçisi çağrıda bulundu

ABD büyükelçisi vekili Richard Mills Libya konulu BM Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı açıklamada, Rusya, Türkiye ve BAE dahil olmak üzere tüm dış tarafları Libya egemenliğine saygı göstermeye ve Libya’daki tüm askeri müdahaleyi derhal durdurmaya çağırıyoruz dedi. Mills, Ekim ayında ateşkes anlaşması gereği, Türkiye ve Rusya’ya kuvvetlerinin ülkeden çekilmesi ve Libya’da topladıkları, finanse ettikleri, konuşlandırdıkları ve destekledikleri yabancı paralı askerlerin ve askeri vekillerin derhal geri çekilmelerini başlatmaları çağrısında bulunuyoruz ifadesinde bulundu. Açıklama, bir Berlin zirvesinin Libya’daki ana savaşan grupların destekçilerini bir araya getirdiği ve dünya liderlerinin yabancı müdahaleyi sona erdirme ve kalıcı bir ateşkes için çalışma sözü vermesinden bir yıl sonra geldi.

Türkiye UMH’yi destekliyor

BM, Libya’da muhalif taraflara yardım eden yaklaşık 20.000 yabancı asker ve paralı asker olduğunu tahmin ediyor: Trablus’ta BM tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti UMH ve doğuda darbeci general Halife Hafter yer alıyor. Türkiye UMH’yi destekliyor. Ayrıca, 2019 askeri anlaşması uyarınca Tunus sınırındaki El-Watiya’da askeri üssü var. Geçtiğimiz Aralık ayında Ankara, ateşkes anlaşmasına açıkça aldırış etmeden, Türkiye’nin Libya’ya asker gönderme yetkisini 18 ay uzatmıştı. 

Hafter, BAE, Fransa, Mısır ve Rusya’nın desteğine sahip. Yabancı kuvvetlerin çoğu, Hafter’in güçleri tarafından Trablus’un 500 km güneyinde ve daha batıda El-Vatan’da tutulan El-Cufra hava üssünde Sirte çevresinde yoğunlaştı. Moskova paralı askerlerle herhangi bir bağlantısı olduğunu reddediyor, ancak geçen Mayıs ayında BM uzmanları, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakın olduğu iddia edilen Wagner grubunun savaşçılarının varlığını doğruladılar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.