islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5641
EURO
34,7079
ALTIN
2.410,34
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Açık
20°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C

ABD’li Uzman, ‘Türkiye’ye Operasyon Yapılıyor’

ABD’li Uzman, ‘Türkiye’ye Operasyon Yapılıyor’

ABD faiz oranlarındaki artışa ilişkin görünüm göz önüne alındığında, döviz kriziyle karşı karşıya kalan tek ülke Türkiye değil. Gelişmekte olan pazarlarda uzmanlaşmış Amerikalı yatırımcı Mark Mobius, CNBC ile yaptığı röportajda bunu söyledi.

Mobius Capital Partners’ın kurucusu, “ABD’de daha yüksek faiz oranları ile dolar cinsinden borcu olan diğer tüm ülkeler zarar görecek” dedi. Moebius, diğer hangi ülkelerin döviz krizine karşı savunmasız olduğu konusunda ayrıntılı bilgi vermedi.

Bununla birlikte, iyi haber, birçok gelişmekte olan piyasanın 1997 Asya mali krizinden bu yana yerel para birimlerinde daha fazla borçlandığını söyledi.

Moebius, “yüksek gelirli ve iyi marjlı şirketler yükselen faiz oranları karşısında başarılı olmaya devam edeceklerinden”, daha yüksek faiz oranlarının mutlaka piyasalarda “büyük bir gerileme” anlamına gelmediğine inanıyor. Bu anlamda Mobius, Hindistan ve Tayvan’ı “tercih edilen pazarlar” olarak adlandırıyor.

Türkiye’ye gelince, finansör daha zayıf bir para biriminin ihracatı iyileştirebileceğini bekliyor:

“Türkiye’de sahip olduğumuz şirketler dolar, euro cinsinden kâr ediyor. Zayıflayan Türk Lirası ile daha iyi yapıyorlar çünkü maliyetler çok daha düşük.” Daha önce, yatırım bankası Nomura, bir kur krizi riski altında olan dört yükselen piyasayı sıraladı – Mısır, Romanya, Türkiye ve Sri Lanka. Raporda, gayri safi yurtiçi hasılanın yüzdesi olarak dış borç, döviz rezervlerinin ithalata oranı ve borsa endeksi gibi göstergeler dikkate alındı. Nomura, yaptığı bir çalışmada, “İleriye bakıldığında, Çin’de derinleşen ekonomik gerilemenin ortasında Fed’in para politikasını normalleştirme olasılığı yükselen piyasalar için uygun bir kombinasyon değil” dedi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.