islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5426
EURO
34,9036
ALTIN
2.421,84
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
18°C

ABD’nin Afganistan’dan çekilme konusunda kafası karışık

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, üst düzey ABD diplomatının bu haftaki Brüksel ziyaretinden önce Ukrayna yakınlarındaki Rus askeri yığınağını ve diğer konuları tartıştılar. Blinken, Afganistan’dan çekilme için NATO müttefikleri ile görüşmek için Belçika’ya gidecek.

ABD’nin Afganistan’dan çekilme konusunda kafası karışık

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, üst düzey ABD diplomatının bu haftaki Brüksel ziyaretinden önce Ukrayna yakınlarındaki Rus askeri yığınağını ve diğer konuları tartıştılar. Blinken, Afganistan’dan çekilme için NATO müttefikleri ile görüşmek için Belçika’ya gidecek.

Mirat Haber Ajansı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, üst düzey ABD diplomatının bu haftaki Brüksel ziyaretinden önce Ukrayna yakınlarındaki Rus askeri yığınağını ve diğer konuları tartıştılar. ABD Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Blinken ve Stoltenberg’in Rusya’nın Ukrayna sınırları boyunca ve işgal altındaki Kırım’daki saldırgan askeri yığınağını durdurmasının acil ihtiyacını ve Afganistan’da barışı ilerletme umutlarını tartıştığını ifade etti. Blinken, ABD askerlerinin Afganistan’dan çekilmesi için son tarih yaklaşırken, NATO müttefiklerine danışmak üzere önümüzdeki haftalarda ikinci kez Belçika’ya gitmeye hazırlanıyor. Görüşmelere Salı günü Brüksel’de başlayacak ve Çarşamba günü savunma bakanı Lloyd Austin de katılacak.

Blinken’in, İran nükleer anlaşmasının yeniden canlandırılması ve Ukrayna yakınlarında ordusunu inşa ederken Rusya ile gerginliğin artması konusunda Avrupa Birliği destekli diplomasiyi yoğunlaştırmayı tartışması bekleniyor. Ancak, eski başkan Donald Trump’ın Taliban ile yaptığı anlaşmanın bir parçası olan ABD askerlerinin Afganistan’dan çekilmesi için yaklaşan sürenin gündemde üst sıralarda yer alması bekleniyor. Müttefiklerle bağları güçlendirmeyi kendi yönetiminin mihenk taşı haline getiren Başkan Joe Biden, ABD’nin yıl içindeki en uzun savaşını sona erdirme sözü verdi, ancak 1 Mayıs’ın son tarihinin gerçekçi olmadığını belirtti.

Rusya ve Ukrayna anlaşmazlığı masada

Yönetim, büyük ölçüde ilk anlaşmanın dışında bırakılan Afgan hükümeti ile ABD birlikleri ayrıldıktan sonra Afganistan’da istikrar şansını artırabilecek Taliban arasında siyasi bir anlaşma üzerinde ilerleme arıyor. Yetkililerin gezisi, Rusya’nın Kırım’ı ilhak ettiği 2014’ten bu yana herhangi bir zamandan daha fazla asker topladığını söylediği Ukrayna’nın doğu sınırı yakınlarındaki Rus faaliyetleri nedeniyle artan gerilimle aynı zamana denk geliyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cuma günü Ukrayna’nın doğu Donbas bölgesinde tehlikeli kışkırtıcı eylemler ile suçladı. En son NATO toplantıları, İran nükleer anlaşması taraflarının Avusturya’nın Viyana kentinde bir araya gelmesinden bir hafta sonra da gerçekleşti. Bu, ABD ile İran arasında haftalarca süren çıkmazdan sonraki ilerlemenin ilk işaretiydi. Ancak Pazar günü İran’ın Natanz nükleer tesisine yönelik ve Tahran’ın İsrail’i suçladığı bir saldırı, müzakereleri daha da karmaşık hale getirme tehdidinde bulunuyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.