islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3752
EURO
34,7818
ALTIN
2.434,64
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
15°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C

Acılara Tutunarak

Acılara Tutunarak
6 Mart 2023 16:38
A+
A-

Mutluluk mavi çocuk, oynardı bahçemizde…

Her yanımızı acı, hüzün, yokluk saran günlerdeyiz. Nice böyle günlerimiz oldu ve nicesi bizi bekliyor. Tarih, acıların tekerrüründen ibaret pervane gibi dönüyor güzel günlerimizin etrafında. Hayallerle üstümüzü örtüp uyuduğumuz geceler bir kâbus gibi sonlanıyor. Yaşamak istemiyoruz, kaçmaya çalışıyoruz. Yakıyor içimizi acılar şu kısacık hayat yolumuzda. Acıdan ve acının getirdiği onca çaresizlikten kaçmaya çalışıyoruz. Kaçmaya çalıştıkça eteklerimizden tutuyor. Gerçeklik, yüzümüze bir dağ meltemi gibi vuruyor. Gözümüzü kapatıyoruz, kafamızı ellerimizin arasına alıyoruz. Küçülüyoruz, küçülebileceğimiz kadar. Küçüldükçe daha az yanar canımız diye düşünüyoruz. Ama öyle olmuyor. İnsan; küçüldükçe büyür mü, gözlerini kapattıkça daha çok görür mü, sustukça daha çok konuşur mu? Oluyormuş işte. Oldukça büyüyormuşsun, acı tüm gerçekliğiyle vücudunu ürperttikçe, ruhunda sızı oldukça anlıyormuşsun.

Bu insanlığın çektiği, bu toprakların ince sızısı acılar…

Nasıl iyi olacağız, nasıl normalleşeceğiz(!) artık? Dünya ne yapmış tarih boyunca, nasıl baş etmiş bu acılarla?

Normalleşmek diye bir şey yoktur aslında. En azından bir acının karşısında yoktur. Çünkü acıdan önceki normalin ile sonraki normalin çok başkadır. Normal, artık normal değildir. Sen, aynı sen değilsindir.

Önce, belki yok saymaya çalışacaksın acıyı, neyi kaybettiğini bile anlamayacaksın. Yeni kendinle yüzleşmeye başlayacaksın. Hiç tatmadığın ya da tekrar tattığın bu acıyla ne yapacağını düşüneceksin. Kimliğin, hayallerin, yaşam algın bambaşka olacak belki de. Uzun sürecek, hayata tutunmaya takatin kalmadığını hissedeceksin zaman zaman. Ama en uzun ve kara gecelerin bile bir sabahı olur, en ağır acılar bir gün diner-eğer hayatta kalmak için bir nedenin varsa-

Bu acılarla bambaşka bir insan olarak uyanacaksın. Dünyaya artık çok başka bakacaksın. Kanadı kırık bir kuşu, topal bir kediyi, görmeyen gözlerin sahibini, sokakta geceleyen bir adamı ve daha birçok acıyı daha çok hissedeceksin. Daha çok insan olacaksın aslında. Bu acı dolu dünyayı en çok sen bileceksin, daha bilgin olacaksın. Daha mutlu olmayacaksın belki ama daha olgun ve daha dünyalı olacaksın. Acı çekmeyen bir yaşıtından daha çok yaşamış olacaksın, daha çok anlayacaksın, daha çok kıymet bileceksin.

Her şeyi kontrol edebileceğimiz ve başarabileceğimiz; hiç sıkıntı çekmeden çok mutlu olacağımız bir dünya hayalinden erken uyanıp hayatı olması gerektiği gibi yaşayacaksın belki de. Dünya hakkında ki fikirlerinde bambaşka ve en doğru haline kavuşacaksın. Her şeyiyle emanet bir ömür yaşadığımızın farkına varacaksın. Fark ettikçe acı çekeceksin, acı da bulacaksın kendini.

Victor Frankl’ın da dediği gibi:

-“Yaşamak acı çekmektir. Hayatta kalmak, bu acıda bir anlam bulmaktır.”

Çok değerlisin, sevgiyle kal.

 Anahtar Kelimeler

Acı, Olgunlaşmak, Anlam

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.