islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4905
EURO
34,9546
ALTIN
2.435,08
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Afrika’yı Çalmak: İngiltere Kıtanın Sanatını Nasıl Yağmaladı? – 7

Afrika’yı Çalmak: İngiltere Kıtanın Sanatını Nasıl Yağmaladı? – 7
15 Haziran 2022 10:00
A+
A-

Tarihi kayıtlarda binden fazla Ijebu askerinin öldürüldüğü tahmin ediliyor. Daha sonra Nijerya genel valisi olan Frederick Lugard, 1893 tarihli The Rise of Our East African Empire (Doğu Afrika İmparatorluğumuzun Yükselişi) isimli kitabında, “Batı Sahili’nde, Hükümet tarafından üstlenilen ‘Jebu’ savaşında, bana Maxim silahları ile ‘birkaç bin kişinin’ kurşunlarla biçildiği söylendi.” şeklinde hatırlattı.

1895’te İbadan, Oyo ve Abeokuta da dahil olmak üzere Yoruba krallıklarının çoğunu ele geçiren İngiliz kuvvetleri, Bini halkının eski krallığına – Benin İmparatorluğu’na doğru içeri girdi.

1897 yılının şubat ayında İngiltere, 1.200 deniz askeri ve 5.000 sömürge askeri kullanarak diğer bir “cezalandırma seferi”ni başlattı. Katliam 10 gün sürdü ve Benin yakılarak kül oldu. Bu sefer, Benin kralının adamlarının, palmiye yağı ve kauçuk ticareti üzerinde kontrol talep eden bir İngiliz konvoyundan içlerinde lider Kaptan James Phillips’in de bulunduğu yedi yetkiliyi öldürmesine bir yanıttı.

O zamanlar, güney Nijerya’daki Benin krallığı – günümüzde Edo eyaleti olan – Avrupa işgalinin kuşatması altında parçalanan eski uygarlıklarla çevrili, kendi kendini idame ettiren bir ulustu.

Siollun’un araştırmasına göre, 12. yüzyılda kurulan Benin şehri, dünyada sokak aydınlatmasına sahip ilk yerlerden biriydi. Afrika’yı Çalmak: İngiltere Kıtanın Sanatını Nasıl Yağmaladı? – 7Obanın sarayına giden 120 fit genişliğindeki yollar, geceleri birkaç fit yüksekliğindeki palmiye yağıyla beslenen metal sokak lambalarıyla aydınlatılıyordu. Hafriyat duvarları arkeologlar tarafından mekanik çağdan (1450-1840) önce dünyanın en büyük duvarları olarak tanımlandı.

Benin köleleştirilmiş insanlar için – büyük ölçüde savaş esirleri – müreffeh bir tüccar idi. Resmi söylem, sömürge kayıtlarından alınan belgelere göre, askerlerin Bini halkını bir “kölelik” ve “barbarlık” cennetinden kurtardığıydı. İngiliz kayıtları, Benin’in ona “kan şehri” adını veren, insan kurbanlarıyla yoğun bir şekilde meşgul olduğunu öne sürüyor. Parlamento kayıtlarına göre, askerler “cesetlerle doldurulmuş birkaç derin çukur” ile karşılaştılar.

Fakat Nijeryalıların aktarımları, ölenlerden bazılarının kuşatılmış şehirden kaçmadan önce köylüler tarafından aceleyle gömüldüğünü ifade ediyor. Olası bir açıklama, İngiliz askerlerinin “Benin’e girmeden önce saatlerce ve günlerce uzun menzilli toplar, roketler, makineli tüfekler ateşlemiş olmalarıdır.” diyen Siollun, Al Jazeera’ya yaptığı açıklamaya şöyle devam ediyor, “Oldukça çok sayıda olan cesetlerin kendi saldırılarının kayıpları olduğunu görmeleri ihtimali bulunuyor.”

Sekiz İngiliz’in ölümü Parlamentoya bildirilirken, Benin ölümleri sayılmadı. Kraliyet sarayından ve çevresindeki evlerden en az 3.000 eser yağmalandı – gerçek sayı ise bilinmiyor. Yangından kaynaklanan yanma izleri, yağmalanan bazı eserlerde hala açıkça görülüyor. Ödül olarak alınan bu eserler, tarihçilerin önceden planlanmış bir yağma olduğuna inandıkları şekilde Londra’da, batıda bulunan özel koleksiyonculara ve galerilere açık artırma ile satıldı.

Çeviren: Zehra Kaya

Kaynak: https://www.aljazeera.com/features/2021/10/12/stealing-africa-how-britain-looted-the-continents-art

 

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.