islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5788
EURO
35,0430
ALTIN
2.459,26
BIST
9.830,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Aile İçin Üç Temel Değer

Aile İçin Üç Temel Değer
26 Ağustos 2019 10:51
A+
A-

Tüm toplumlar için aile düşünüldüğünden de önemlidir. Mutlu ve kaliteli aile için mutlaka olması gereken temel değerler vardır. Birçok alt yapısı olan değerler bütünü içinde üç değer vardır ki, bu değerler olmadan kurulan aile temelsiz ve dayanaksız olur. Bu değerler ailenin mayası mesabesindedir. Bunlar olmadan aileyi yaşatmak kolay değildir.

Günümüzde bu maddelerin olmayışı, aile trajedilerinin yaşanmasına sebep olmaktadır. Çoğu insanın bunları bilmediği için aile içi depremlerinin ve artı şoklarının önlenmesi de kolay olmamaktadır. Bunları bilmeyen insanların rastgele yorum yapmaları ve önlem almak için çaba göstermeleri olumlu netice vermiyor. Üstelik gittikçe problem artıyor. Problemler çözüme kavuşmadığı için boşanmalar zirve yapıyor. Aile huzuru bulamayan çocuklar kalbi kırık, gönlü buruk kalıyor şiddet tavan yapıyor, ana baba gibi çok değerli bu iki varlık zelil oluyor, zarar görüyor. Bunlar yetmezmiş gibi aile taraftarları devreye giriyorlar. Öfke patlama yapıyor. Bu yüzden de bazen karşıt aileler âdeta düşman birlikleri gibi meydan muharebeleri yapıyorlar. Bilmem kaç ölü ve kaç yaralı. Bu da yetmezmiş gibi kan davaları gırla gidiyor.

Ya da kısa yoldan eli bıçaklı ya da silahlı canavarlaştırılmış baba, çocuklarının gözü önünde, ya bir kurşunla ya da elli bıçak darbesi ile çocuklarının annesini yani kendi hayat arkadaşını kanlar içinde yere seriyor. Ya sonrası? Ya bu canavarlaştırılmış baba ömrünü hapishanede tüketmek üzere teslim oluyor ya da silahında kalan son kurşunu kendi beynine sıkıyor, işi kolay yoldan bitiriyor. Cinayeti tezgâhlayanlar değil, piyonlar ceremesini çekerler.

Pekiyi bunların hiçbiri olmadan, bunca can yanmadan, aile yuvaları viraneye dönmeden, bir yığın mağdur üretmeden bunların çaresi yok mudur? Evet, çaresi vardır. Bunun çaresi bizi biz yapan, bizi güçlü millet yapan ve bizi kardeş ümmet haline getiren kaynak ve program elimizde ve yanı başımızda hazırdır. İşte tam burada üç temel değerimizi ele alalım. Bunları, yan etkisiz, en doğal ve yüzde yüz etkili hazır ilaç olarak kullanıp toplumu yeniden imar etmeye yönelelim. Bir mikrobun, vücuduna girmesine mani olamayan, öfkesini bastırıp yenemeyen ve ölümüne karşı koyamayan çaresiz insandan beklemek yerine esas yaratan ve yöneten Kudret Allah Teâlâ’ya bırakalım. Ancak çözüm böyle sağlanmış olacaktır.

Evet, aile kurumunun temeli, üç payanda üzerinde kurulmalıdır. Bunlardan birincisi, sekinedir. İnsanın bulanık hayat akışından arınıp durulup sükûnete ermesidir. Daha doğrusu, insana bahşedilmiş nice hikmet içerikli nimetlerden biri şehvettir. Kurallarına uygun yöneterek dış kirliliklerden arınmış ve yalnızca eşi ile huzur bulabilmiş, ergin ve onurlu karı koca olmalarıdır. Aksi takdirde lakayt, gözü dışarda, ilgi, sevgi ve nefsanî duyguları dışarıda arayan eş, kadın olsun erkek olsun yaptıkları yanlışın kurbanı olurlar. Aile binası çatırdamaya başlar. Bu yüzden aile tarumar olur. Topluma yansıdığı zaman da felaketlere sebep olur.

İkinci temel değer, aşktır. Evlenmeden önce eş olmak isteyen gençler “denklik sistemini” kurallara göre zamanında çok iyi ayarlayarak, nefsanî duyguları da hesaba katarak dengelemeleri gerekmektedir. Daha doğrusu birbirlerine âşık olmalıdırlar. Atasözü şeklinde ifade edilen “aşk olmadan meşk olmaz” gerçeğine uymak ve gereği üzere eşlerin birbirlerine âşık olmaları söz konusudur. Bu aşk, ölüm sonrası âlemde de geçerliliğini sürdürecek nitelikte olmalıdır. Elbette aşk, olması gereken kalitede olmalı ve gelecek hayatı da kapsayacak nitelikte kıvam bulmalıdır. Bir gün “aşkım aşkım” deyip ertesi gün de “bıktım senden” diyerek eşinden nefret ettiğini belirten sulandırılmış sırf şehvete yönelik sahte aşk olmamalı, aşkın aslı olmalıdır. Doğru aşk âşıklara ebediyetler yolunu açar ve sonsuza kadar devam eder, gider. Karı koca birbirlerini Allah için severlerse, bu zayi olmayacak ve ebedî sürecek aşktır.

Evlilikte üçüncü temel değer, merhamettir. Merhamet yalnızca acıma duygusu değildir. Acıma duygusu yanı sıra karşı tarafa gösterilen manevi bağla bağlanarak manevî duygularla destekleme arzusudur. Allahü Teâlâ; “Benim rahmetim her şeyi kapsamıştır” buyurmaktadır. Allahü Teâlâ’nın rahmetinin her şeyi kapsayıp kuşatmasının içinde karı koca arasındaki merhamet de vardır. Bu engin merhameti, birilerinin insanlara önderlik edip öğretmesi gerekiyor. İnşaellah haftaya işleyelim. Esselamu aleykum.

İlhan ORAL

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.