islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

AL-ISLAH CAMİİ

AL-ISLAH CAMİİ

Mimar: Formwerkz Architects

Yapım Yeri: Punggol, Singapur

Singapur’da yoğun nüfuslu kenti Punggol’da, 3700 metrekarelik Al-Islah Camii yerel Müslüman topluluğa maksimum 4500 kişilik kapasitesiyle hizmet vermektedir. Bir ‘Açık Cami’ fikri ile tasarlanmıştır. Punggol topluluğunun ayrılmaz bir parçası olan yeni cami, Singapur’da çağdaş İslami özellikli bir camii. Açıklık fikri, görsel gözeneklilik, erişilebilirlik ve iklimsel açıklığın biçimsel tezahürünün ötesine, Müslüman topluluk içindeki farklı ihtiyaçların kucaklanmasına kadar uzanmaktadır.

İç Mekan

Açıklığa yönelik bu arayış; dar alan ve komşu dairelere yakınlığı nedeniyle birçok zorluk yaratmıştır. Fiziksel gözeneklilik, mahalleyle görsel bağlantıya izin verir ve mekânsal alanını sınırlarının ötesine taşır, ancak bir camiden beklenen kutsallık ve eşik sorunlarını ortaya çıkarır. İklimsel olarak, gözeneklilik havalandırma ve günışığından çok fayda sağlar, ancak muson yağmurundan korunmanın zorluklarını da beraberinde getirir.

Ana ibadethaneyi barındırmak için hafif yükseltilmiş bir zemin katta hacimli, açık bir plan önerilmiştir. Açık kenarlı ibadet alanı, büyük bir çatı saçağı gibi, inşaat alanının tamamını kaplayarak sarkan bir kanopi ile hava koşullarından korunmaktadır. Sınır duvarları ve çevre duvarı olmadan, ibadet salonuna her taraftan görsel ve fiziksel olarak erişilebilir. Cami binası ile sokak arasındaki fark minimumdadır.

Caddeden bir dizi büyük peyzajlı terasla birbirine bağlanan bu yükseltilmiş peyzaj güvertesi, Ana Dua bloğunu, İslami Öğrenim Merkezini ve Yönetim bloğunu barındıran 3 ayrı hacmin oturduğu bir kamusal meydan gibidir. Buna uygun olarak, üç program işlevine hizmet eden etkinlikler ve etkinlikler için bir yayılma alanı ve yoğun kullanım sırasında genişletilebilir dua alanları olarak kendini göstermektedir.

Kentsel ölçekte, kitle stratejisi daha fazla gözeneklilik ve insan ölçeği yaratmayı amaçlamaktadır. 3 bloğun arabesk perde cepheleri, farklı programatik gereksinimlere ve iklimsel tepkilere karşılık gelecek şekilde farklı şekilde eklemlenmiştir. Ancak toplu olarak, minareli bloklar, topluluk ruhunu kucaklarken, vakur ve bilinçaltı bir varlık yaymaktadır.

Camii Tasarım Diyagramı
Camii Kesiti

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.