islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Az Bulutlu
18°C

ALLAH BENİ KORUMADI

ALLAH BENİ KORUMADI

Geceleri yatmadan önce çocuklarla okunan duaların onların din, ahlak gelişimi kadar psikolojik gelişimlerine de katkısı olduğunu edindiğimiz deneyimlerden biliyoruz.  Özellikle gece korkuları olan çocuklar dualarını okudukları zaman korunacak olduklarını hatırlayıp kendilerini huzurlu ve güvende hissederler.

Bende üç yaşındaki oğluma gece uykuya yatmadan önce dua okuma alışkanlığı kazandırmaya çalışıyorum.  Geçen gece uykusundan ağlayarak uyandı ve kötü rüyalar gördüğünü söyledi. Uyku sersemi halinde ona sarıldım ve “bak bu gece dualarımızı okumayı unuttuk. Dualar bizi korur, onlar koruyucu dualardır” dedim. İkna ve mutlu oldu, dualarını okudu ve güzelce uyudu. Bu olaydan sonraki gecelerde “Allah bizi korur di mi anne diyerek dualarını okumayı asla ihmal etmeden uyudu.

Ama bir hafta kadar sonra yine kötü rüya görme etkisiyle uyandı. Bu sefer korkmuş olduğu kadar öfkeliydi de. Bana “anne, ben yine kötü rüya gördüm, dualarımı da okumuştum,  niye Allah beni  korumadı ” dedi.

İşte dedim zamanımızda ki fazla uyarıcılardan olsa gerek çocukların sorgulama yaşı da oldukça küçüldü. Sorgulamaları çok güzel ama dinin en çokta derin anlatıma ihtiyaç duyduğu konularda onların dünyasına inebilmek, sorularını cevaplaya bilmek oldukça zor. Öyle ki tatmin ve ikna olmadıkları zaman inanmaları ve sevmeleri de zor.

Anlayabileceği en basit anlatımla “Yusufcuğum  Allah bize gözler verdi, akıl verdi bir sürü organda  verdi. Sen bu aralar hayaletli çizgi filmleri izlemeyi çok seviyorsun. Ve sanırım çizgi filmlerde gördüklerin rüyalarına girip seni korkutuyor. Ama senin karar verme yeteneğinde var, Allah sana bu yeteneği de verdi, artık hayaletli videoları izlememeye karar versen keşke, böylece rüyana da girmezler”  dedim. Bu açıklama onu ikna etti, hayaletli videolar izlemeyi bıraktı ve geceleri dualarını okuyup uyumaya devam ediyor.

Ama biliyorum ki Ona mantıklı bir açıklama sunamaz ikna edemeseydim “koruyucu dualar”  okuma isteği azalacaktı. Şimdilik yaşı kadar algılayabileceği kadar bir bilgiyi sundum. Daha sonra sorularının ve sorgulamalarının artacağını da bilerek kendimi bu sorulara hazırlıyorum. Siz değerli okurlara da özellikle dini konularda çocuklara yaşı ve algılayabileceği kadar “ doğru” bilgiyi sunmanızı, asla geçiştirmemenizi,  sağlam bir inanç temeli oluşturabilmeleri için çok çok fazla çaba sarf etmemiz gerektiğini hatırlatmak isterim.

Şeyma DEMİRCAN NAMAZCI 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.