islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
16°C
Salı Hafif Yağmurlu
16°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C

ALMANYA’DAN VATANDAŞLIK ALIMINDA İSRAİLİ TANIMA ŞARTI

ALMANYA’DAN VATANDAŞLIK ALIMINDA İSRAİLİ TANIMA ŞARTI
15 Aralık 2023 09:00
A+
A-

Almanya, etnik çeşitlilikle karakterize edilen bir ülkedir. Avrupa’da en fazla Arap ve Müslüman topluluklarına ev sahipliği yapan ülkelerinden birisidir. Almanya’daki toplam nüfusun yüzde 6,6’sını oluşturan beş buçuk milyon Müslüman vardır. Bu Müslümanların yaklaşık 2,5 milyonu Türk kökenlidir. Fakat Gazze’de yaşanan savaş, Almanya’daki Müslüman ve Araplar için benzeri görülmemiş zorlukların yaşanmasına sebep oldu. Nitekim Filistinlilerle dayanışma içinde bulunma meselesi ülkede kamuoyu gündeminde tutulmaktadır.

Saksonya eyaleti, ülkedeki Arap ve Müslüman çevrelerde tartışmalara yol açan en son yasalardan biri olarak, Alman vatandaşlığı elde etmek için yeni bir koşulun dahil edildiğini duyurdu. Almanya, geçen hafta vatandaşlık başvurusunda bulunanlara İsrail’in var olma hakkına desteklerini beyan etme zorunluluğu getirdi.

Alman hükümeti yapmış olduğu kısıtlamaları, toplumsal huzursuzluğu durdurmak ve Yahudi karşıtlığıyla mücadele için getirdiğini söylüyor.

Alman yetkililerin bu çabası sadece siyasi bir amaç değil. Aynı zamanda Almanya’nın şu andaki varlığının önemli bir parçası olarak görülür. Almanya Başbakanı Olaf Scholz da, Hamas’a karşı kınamada bulunmayı tercih etti. Diğer taraftan da “Şu anda Almanya için tek bir yer var. İsrail’in yanındadır” şeklindeki görüşünü dile getirdi.

Öte yandan Berlin’de yaşayan Filistinli avukat Sarah İsrailli ve Yahudi örgüt ve kurumlarının faaliyetlerini anlatıyor. Bu örgütler öğrencileri Yahudilerin tarihi hakkında bilgilendirmek ve Yahudilerin ne olduğuna dair farkındalığı yaymak amacıyla da şehirdeki okullara ziyaretler gerçekleştirdiğini söylüyor. Söz konusu çalışmalarla birlikte Yahudiler hakkında yapılan bilgilendirmelere karşın, Filistin’ dair tarihi bilgilerden ve yüzbinlerce Filistinlinin yerinden edilmesinin nedenlerinden ise hiç bahsetmediler. Nitekim “Berlin’deki yetkililerin kefiye veya Filistin bayrağı takılmasının yasaklanması şeklindeki aldığı kararlar da, aileler ve öğrenciler arasında korku ve endişe ortamının ortaya çıkmasına neden oluyor. Çünkü bu durum, okullara mutlak yetki veren tehditkar bir üslup veriyor. Polise şikayet etme noktasına gelen bu tutuma karşın, eğitimin sağlıklı ilerlemesi için aileler harekete geçiyor. Aileler bu durum hakkında düzenlemelerin yapılması bekleniyor.

Ayrıca konu hakkında görüş belirten kimselere göre; “Filistinliler, anti-Semitizmle suçlanmadan televizyona çıkmak veya röportaj vermek konusunda zorlanıyor. Bu zorluk, herhangi bir siyasi açıklama yapmamalarına rağmen etkinliklere katılım davetlerinin geri çekilmesiyle karşı karşıya kalan Filistinli aydınlar, akademisyenler ve sanatçılar için de geçerli.

Haber Çevirisi: Songül Baylu

https://www.bbc.com/arabic/articles/cd1p7www8jno

MİRATHABER.COM – YOUTUBE