islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3697
EURO
35,0071
ALTIN
2.325,73
BIST
9.097,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Altın Fiyatları Düşecek Mi Yükselecek Mi?

Altın Fiyatları Düşecek Mi Yükselecek Mi?
16 Mart 2022 10:54
A+
A-

Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginlik her geçen gün tırmanırken piyasalarda da hem savaşın hem de FED kararının etkisi merakla bekleniyor. FED’in açıklayacağı faiz kararı öncesi altında düşüş yaşanırken uzmanlar FED kararı sonrası altının yönüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Peki FED kararı altını nasıl etkileyecek? Altın düşecek mi çıkacak mı? .

Spot altın olarak da bilinen ons altın Rusya Ukrayna Savaşı ile jeopolitik risklerden beslenerek tarihi zirve seviyesine yakınmasının ardından düşüş trendi içerisine girdi. Son dönemde ons altın ile yön bulan gram altın fiyatları da Fed toplantısı öncesi düşüş rüzgarından etkilenerek 1 haftanın en düşük seviyesini gördü. Küresel piyasalarda Fed faiz kararı en öncelikli gündem maddesi olarak dikkat çekiyor.

TARİHİ REKOR GELMİŞTİ 
Altın ons fiyatı, Rusya Ukrayna krizi ile başlayan süreçte Fed yönlü baskılara rağmen yükseliş trendi yakaladı. Krizin askeri operasyonlara dönüşmesi ve ABD ve AB ülkelerinin Rusya’ya sert yaptırımları sonrası ons altın, 2.070 doları görerek tarihi zirvesine yakınsadı. Ons, 7 Ağustos 2020 tarihinde Covid-19 kaynaklı endişelerin körüklenmesiyle güvenli liman gömleğini giyerek 2.075 dolar düzeyi ile tarihi rekorunu kırmıştı.

969 LİRAYI GÖRDÜ 
Kur korumalı TL mevduat (KKM) ürününün devreye girmesiyle beraber gram altın, ons tarafından esen rüzgarla yön buluyor. Ons altın tarafındaki yükselişle beraber gram altın 969 TL düzeyine yükselerek 21 Aralık’tan beri gördüğü en yüksek düzeyi test etti.

İBRE TERSE DÖNDÜ 
Ancak Rusya Ukrayna tarafında müzakerelerin başlaması, ateşkes görüşmelerinin devam ederek iyimser mesajların ön plana çıkması, özellikle AB ülkelerinin Rus petrol ve doğal gazını hedef alan yaptırımlara başvurmaması, buna karşılık Rusya’nın doğal gaz ve petrol ihracına devam etmesi ile altın fiyatları düşüş trendi içerisine girdi.

FED KARARI ÖNCESİ… 
Küresel piyasalar ABD Merkez Bankası’nın Mart ayı toplantısı sonrası gelecek faiz kararı için beklemeye geçti. Hisse senetlerinde yön arayan karışık bir görüntü hakim olurken, altın fiyatları ve petrol başta olmak üzere emtia piyasalarında satış baskısı görüldü.

RÜZGAR TERSİNE DÖNDÜ 
Ons altın Fed faiz kararı öncesi 1.920 dolar bandına çekilirken, gram altın ise buradan esen ters rüzgarın etkisiyle 900 TL psikolojik bandın altı test edildi.

KORUNMA ARACI OLARAK ÖNE ÇIKTI 
Spot altın tarafında Rusya Ukrayna Savaşı’nın etkisiyle 1.868 dolar bandının kırıldığını ifade eden uzman isim, “Altın için yani 1.868 dolar düzeyinin üzerindeki fiyatlamalar risk fiyatlaması. Bununla beraber emtia fiyatlarında da çok ciddi yükselişler oldu. Bu durum küresel enflasyon endişelerini artırıyor. Altın da enflasyondan korunma aracı olarak öne çıktı burada” diye konuştu.

1.937 DOLARIN ALTINDA ONS, 1.868 DOLAR DÜZEYİNE ÇEKİLEBİLİR 
Ons altın fiyatları için Rusya Ukrayna çatışması sürdüğü sürece 1.650 bandına doğru bir çekilme beklemediğini ifade eden Ergezen, “Altında bu hafta yaşanan satışlar trendlerin kırılmasına yol açtı. Ons tarafında 1.937 doların altında kalındığı sürece öncelikle 1.918 sonrasında da 1.868 dolar düzeyi gündeme gelebilir” dedi.

SAVAŞ ENFLASYON ENDİŞELERİNİ KÖRÜKLÜYOR 
Rusya Ukrayna haberlerinin altın için belirleyici olacağına dikkat çeken uzman isim, “Rusya Ukrayna krizi küresel düzeyde enflasyon beklentilerini artırdı. Küresel düzeyde artan enflasyon baskısı da altın fiyatları için destek oluyor. Alıcıların büyük bir kısmı enflasyondan korunma güdüsüyle altın alımı yapıyor” diye konuştu.

ATEŞKES SAĞLANIRSA…
Ergezen, “Fed kararı altın piyasasında etkili. Ancak Rusya Ukrayna Savaşı’nda kalıcı ateşkes ve iyimserlik oluşmadığı sürece spot altın fiyatları için 1.868 dolar bandının daha aşağının olası olduğunu düşünmüyorum. Eğer Minsk Anlaşması benzeri bir anlaşma veya ateşkes sağlanırsa altın fiyatları için o zaman sert düşüş görebiliriz” açıklamasında bulundu.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.