islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3119
EURO
35,1160
ALTIN
2.302,59
BIST
9.055,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Amerikan ve İngiliz çekilmelerine karşın Afganistan’da kalıyor

Amerikan ve İngiliz çekilmelerine karşın Afganistan’da kalıyor
Mirat Haber Ajansı

Genel Sekreter Jens Stoltenberg, NATO’nun Afganistan’dan askerlerini zamanı gelmeden geri çekmeyeceğini bildirdi. Taliban’ın önce ABD ile 2020 barış anlaşmasının şartlarını yerine getirmek için daha fazlasını yapması gerektiğini, sözlerine ekledi. Toplantı, ABD Başkanı Joe Biden’ın Donald Trump yönetimindeki dört yıllık gerilimin ardından müttefiklerle yakın çalışma sözü vererek göreve gelmesinden bu yana en üst düzey görüşmelerinden biriydi. Sanal konferansın gündeminin başında, Trump’ın Taliban ile askerleri geri çekmek için anlaşmaya varmasının ardından ittifakın Afganistan’daki 9 bin 600 kişilik destek misyonunun kaderi, oldu. Görevlendirmenin geleceği, Biden’ın yabancı kuvvetleri geri çekmek için son tarih olan Mayıs ayına sadık kalmayı kabul edip etmeyeceğine veya sabit kalarak silahlı savaşçıların kanlı bir tepkisini göze alıp almayacağına bağlı.

ABD’nin geri çekilmesini Taliban sabote ediyor

Dört üst düzey NATO yetkilisi, 31 Ocak’ta medyaya verdiği demeçte, Taliban’ın tam geri çekilme çağrılarına rağmen uluslararası askerlerin Mayıs ayına kadar süreceklerini açıkladı. Ancak savunma bakanlarının toplantıda, konuşlandırmanın geleceği hakkında somut bir açıklama yapmaları beklenmiyor. Biden yönetimi, anlaşmayı gözden geçirdiğini belirtiyor. Pentagon Taliban’ı saldırıları azaltmak ve El Kaide gibi silahlı gruplarla bağları kesmek gibi vaatleri yerine getirmemekle suçladı. NATO müttefikleri, Trump’ın ABD asker sayısını 2001’de savaşın başlamasından bu yana en düşük rakamı olan 2.500’e düşürdüğünde, ABD’nin kenara çekildiğini hissettikten sonra kendileriyle daha yakından istişare etmesini istiyor. Grup, NATO bakanlarını işgal ve savaşı sürdürmemeleri konusunda uyardı. ABD Kongresi tarafından yetkilendirilen bir çalışma, çekilmenin ertelenmesi çağrısında bulunarak, bunun Taliban’a etkin bir şekilde zafer kazandıracağı uyarısında bulundu. Pek çok kişi, Afganistan’daki 20 yıllık dış müdahalenin hızla çözüleceğinden ve kadın haklarından demokrasiye kadar çeşitli alanlarda kazanımları tehdit edeceğinden korkuyor. ABD milletvekilleri, bütün birlikleri geri çekmenin iç savaşa yol açabileceği konusunda uyarıda bulundular.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.