islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3753
EURO
35,0555
ALTIN
2.326,55
BIST
9.096,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Anaokulu İçin Erken mi?

Anaokulu İçin Erken mi?

Okul hazırlıklarının yavaş yavaş başladığı döneme girdik. Çocukları ilkokul ve sonrası dönemde olan aileler hangi okul olmalı telaşı içindeler. Çocukları 6 yaşın altındaki ailelerde ise çocuğumu anaokuluna göndermeli miyim? Göndereceksem nasıl bir okula göndermeliyim telaşesi var. “Anaokuluna gerek var mı “ sorusunun bazı ailelerde soruna dönüştüğünü velilerimizden sıkça duyduğumuz için önümüzdeki birkaç hafta bu konularla ilgili paylaşımlar yapmak istiyorum. Anaokulu gerekli mi?

Anaokulları, çocukların yaşıtları ile vakit geçirebildikleri, paylaşma saygı gibi temel kuralları öğrendikleri ortamlardır. Yani anaokulu ilk temel eğitim demektir.

Ancak özellikle aile büyüklerinin anaokulu kavramından “annesinin yeterince ilgilenemediği çocukların okulu “ anlamını çıkarması yaygındır. Bu yaygın görüşün ise annelerin üzerinde bir baskı oluşturduğuna, çocuklarını anaokuluna verirken kendilerini suçlu hissettiklerine şahit oluyoruz.

Oysaki anaokulları bakım evleri değildir. Çocuğun bakımı ile birlikte hayata hazırlandığı, eğitim aldığı, sosyalleştiği ve bireyselleştiği ortamlardır. Çocuk ilk temel eğitimini elbette ki ebeveynlerinden alacaktır. Ancak çocuk 2 yaşlarından itibaren ebeveynlerinin yanı sıra artık arkadaşlara ve sosyalleşmeye ihtiyaç duyar. Evde, evin bebeği, annesinin kuzusu olan çocuk okul ortamında bir sınıfın öğrencisi, bir grubun arkadaşı olur. Burada belli görevlerle ve belli kurallara uymayla sorumlu olan çocuk kendini daha iyi ifade edebilmeyi, sorunlara çözüm üretebilmeyi, topluluğa uyum sağlayabilmeyi çok daha hızlı öğrenir. Ev ortamında verilebilmesi mümkün olmayan bu eğitimler bütünü ise ancak anaokulu ortamı ile kazandırılabilir. Bu sebeple çocukların anaokulu eğitimi alması tüm gelişim aşamalarının desteklenmesi için çok önemlidir.

Anaokulu için erken mi?

Anaokulunun gerekliliği kabul ettikten sonraki soru ise “kaç yaşında anaokuluna başlanmalı “ sorusudur. Biz bu soruya cevap olarak yaklaşık 24-30 aydan sonra çocuklar anaokulu eğitimi almaya hazır hale gelir diyebiliriz.

Çünkü çocuk 2 yaşına kadar henüz bebeklik dönemindedir. Sosyalleşmeye değil tek bir yetişkine bağlanmaya ihtiyaç duyar. Bu dönemdeki bebek kendini ifade edemez. Yeme, içme tuvalet gibi asli ihtiyaçlarını karşılayamaz. Bir yetişkin ile tensel temasa ihtiyaç duyar. Kuran’ı –Kerim’in Bakara suresi,233 ayetinde geçen Anneler, çocuklarını iki tam yıl boyunca emzirirler; hükmünü çocuğun bu dönemde anneye olan yakın ihtiyacına bir delil olarak da görebiliriz.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.