islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3372
EURO
35,0918
ALTIN
2.308,16
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

“ARILARIN ÖLÜMÜ İNSANOĞLUNUN ÖLÜMÜ DEMEKTİR.”

“ARILARIN ÖLÜMÜ İNSANOĞLUNUN ÖLÜMÜ DEMEKTİR.”
26 Ocak 2023 16:30
A+
A-

Ülkemiz genelinde etkili olan kuraklık, arı ölümlerine sebep oluyor. Kış uykusuna giremeyen arıların kovan dışına çıkmaları sebebiyle ölmeleri ve arı neslinin yok olması demek,  birçok bilim adamı tarafında insanoğlunun sonu olarak nitelendiriliyor.

Bilindiği gibi bal arıları, çiçek özlerinden bal özü ve polen alırken, birçok çiçeğe konmakta ve çiçekler arası döllenmeyi de sağlamakta. Böylece de meyveler oluşmakta ve olgunlaşmakta, insanlarda bu sayede rızıklanmaktadırlar.

Havaların kurak gitmesi ve arı ölümleri, birçok bilim adamı tarafından endişe verici olarak nitelendirilmekte.

Einstein’ın ‘Eğer arılar ölürse sonraki yıllarda insanlar da ölür.’ Sözünü zannediyorum hepimiz biliyoruz. İnsan neslinin devamı için büyük görevler yüklenmiş olan arılar bu görevleri yerini getirirken, çeşitli çiçek ve çiçek özlerine, bu çiçeklerin ve diğer bitkilerin de suya ihtiyacı var.

Son Yüzyıl’ın en kurak kış mevsimini geçirmekte olmamız ve arıların ölümleri, “İnsanoğlunun sonu mu geliyor?” sorularının sorulmasına neden oluyor.

Son verilere göre dünya üzerinde ki arıcılardan gelen haberler endişe verici. Zira arı kayıplarının bölgeden bölgeye değişmesine rağmen ortalaması %30 ile %90 arasında.

Bu konuda bir hatırlatma yapalım. Kuran-ı Kerimde Nahl suresi vardır ve Bal Arısı manasını taşımaktadır. İşte yüce rabbimiz Nahl suresinin 68 ve 69. Ayetlerinde şöyle buyurmaktadır.

“Rabbin bal arısına şöyle vahyetti “Dağlardan, ağaçlardan ve kurdukları çardaklardan’ evler edin.” – Sonra meyvelerin her türünden ye ve Rabbinin  yollarında boyun eğerek’ yürü”! Onların karınlarından türlü renklerde şerbetler çıkar, onda insanlar İçin şifa vardır.”

Havaların kurak gitmesi ve hiç yağış almamış olmamız, arıların ölümü gibi olaylardan bizlerin ders çıkarması gerekiyor. Yüce yaratıcıya boyun eğmek, onun emir ve yasakları doğrultusunda bir hayat yaşamak, Rabbimizin rızasını kazanmamıza vesile olacaktır.

İşte bakın! Yağmur ve kar yağmayınca, mevsimler kurak gidince insan, çaresiz kalıveriyor. Ulaştığımız en son teknolojik gelişmeleri dahi bir araya toplasak, rabbim istemezse bir damla yağmur yağamaz ve bir kar tanesi dahi düşemez yeryüzüne.

ŞabanDOĞAN

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.