islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,9449
EURO
35,7631
ALTIN
2.529,53
BIST
10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
28°C
İstanbul
28°C
Az Bulutlu
Cumartesi Açık
32°C
Pazar Açık
32°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
29°C

At Çöpe Gitsin (2) Yahudi Tevrat’ında Savaş, katliam ve Soykırım

At Çöpe Gitsin (2)  Yahudi Tevrat’ında Savaş, katliam ve Soykırım
11 Haziran 2024 11:37
A+
A-

Yahudi Tevrat’ında Savaş, katliam ve Soykırım

Yahudiler şiddetle iç içe olmuştur. Eski Ahit’in önemli bir kıs­mında İsrailoğulları ya şiddeti uygulayan ya da şiddete doğrudan maruz kalan insanlar konumundadırlar. Kenan toprakla­rını ele geçirme amacıyla başlayan savaş, şiddet ve çatışma orta­mı, Yahudi tarihinin ayrılmaz bir parçası olmuştur.

Eski Ahit’teki soykırım meselesi, Tanrı’yı arayanlar için ger­çekten bir ikilemdir. Katliam, soykırım ve etnik temizlik düşüncesi çoğu insanda güçlü bir duygusal tepki uyandırır ve bu nedenle Tan­rı’nın böyle bir faaliyeti onaylamış olabileceği düşüncesi anla­şılamaz. Eski Ahit’teki katliam ve soykırım pasajlarının bize Kutsal Kitap­lardaki hata ve tutarsızlığı kabul etmek için güçlü bir neden sağladığını ya da Tanrı’nın hatalı olduğu sonucuna varması gerektiğini düşündürür. Ya Yahudi ve Hıristiyanların Kutsal Kitapları insanların yazdığı ve içinde din anlayışına ters olan şey­ler var diyeceğiz, ya da Tanrı yanlış şeyler emretmiştir, diyeceğiz.

‘Seçilmiş Millet’ anlayışı ve ‘Vaat Edilmiş Topraklar’ın ele geçirilmesi amacının katliam-soykırıma yol açan tutumlar olduğu bilinmelidir. Diğer dünya dinlerinden farklılaştıran en temel özellik, kutsal toprak dogmasıdır.

Yahudiler, Mısır’dan Musa’nın öncülüğünde çıkışlarından itibaren Hakimler ve Krallar dönemi başta olmak üzere tarihin birçok döneminde Ortadoğu’daki savaşların merkezinde yer al­mışlardır.

Musa’ya verildiği söylenen 10 Emir sadece Yahudiler için geçerlidir. Musa ‘öldürmeyeceksin’ emrini Midyanilerin katliamını emrederek çiğnemektedir. Yine Musa Mısır’dan çıkışta Yahudilere komşularından emanet olarak aldıkları eşyaları çalmalarını emretmektedir.

Yeşu Kitabı Yehova’nın, İsrail’in zaten başka halkların yaşadığı bir toprağı işgal edebilmesi için şiddeti meşrulaştırdığını anlatıyor. Savaşta, savaşa katılmamış erkek, kadın, yaşlı, çocuk gözetmeden, dehşet dolu uygulama olması bu kitaplara Kutsal Kitap demeyi düşündürmektedir.

İsrail’e Amaleklilerin anısını silme emrinin verildiği Tesniye; 25. Bap, 19’un, bir milleti yok etme görevinin İsrail’e yüklenmesi nedeniyle Amalekle ilişkisi İsrail tarihinde çok önemli bir an olarak anlaşılmalıdır. Amalek geleneksel olarak İsrail’in baş düşmanı ve rakibi olarak algılanmaktadır.

Tevrat pasajlarında inananlarına savaşmalarını, savaşmaya gideceği ülkedeki insanlarla antlaşma yapmaktan kaçınmalarını, onların tapmakta oldukları putlarını yok etmelerini, düşman tarafından geride er­kek bırakmamalarını, hatta kadınlarıyla çocuklarını öldürmele­rini, hayvanlarını, sürülerini telef etmelerini emretmektedir. Tevrat’a göre bölgede yaşayanlar ya yok edilmeli ya da sürgüne gönderilmelidir.

DR. SITKI KARACA

MİRATYOUTUBE

MİRATHABER.COM

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.