islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4579
EURO
34,6551
ALTIN
2.392,06
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Yağmurlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
20°C

ATATÜRK ÜZERİNDEN ÜRETİLEN YALANLAR

ATATÜRK ÜZERİNDEN ÜRETİLEN YALANLAR
3 Ekim 2023 10:00
A+
A-

Kamal Atatürk’ü kutsamak, büyük göstermek adına ortaya atılan düzmece hikayeler var. Atatürk’ün kendine ait sözleri yeterli görülmediğinden olsa gerek, bu tür yalanlar zaman zaman ortaya atılıveriyor.

Burada ki amacımız Atatürk’ü yermek falan da değil, çünkü o ayrı bir konu… Burada ki amacımız, onu kutsamak adına uydurulan yalanları deşifre edebilmek. Zira bu tür hikayeler ortaya atıldıktan sonra, okumayan ve araştırmayan bir toplum olmamız sebebiyle, bunlara inanılıyor ve hararetle de savunuluyor.

İşte size bir örnek…

HAİTİ CUMHURBAŞKANI JEAN BERTRAND HİKAYESİ

Haiti Cumhurbaşkanı Jean Bertrand ölür ve 1996 yılında vasiyeti açılır. Vasiyetnamenin  içinde, mezar taşına yazılmasını istediği bir metin vardır ve o metin şöyledir:

“Bütün ömrüm boyunca Türkiye’nin lideri Mustafa Kemal Atatürk’ü anlamış ve uygulamış olmaktan dolayı mutlu öldüm”

Şimdi bu satırları okuyan ve olayın aslından habersiz  Kamalistler; “Ne var kardeşim? Tamam işte Bertnard ne de güzel söylemiş!” ya da “Bakın, elin Haitili Cumhurbaşkanı bile Atatürk’ü anlamış, bir siz anlayamadınız türünden” laf kalabalığı yapanlar olacaktır. Çünkü bu yalan ortaya atıldığı yıllarda öyle körüklendi ki, insanlar bunun doğru olup olmadığını sorgulamadılar bile…

Oysa gerçekler hiçte öyle değil.

Bir kere Haiti Cumhurbaşkanı Bertnard 1996 yılında değil, 2004 yılında görevi bırakmıştır. İşin ilginç tarafı Bertnard hala hayatta ve yaşamaktadır. Yani, ne ortada bir vasiyetname vardır ne de yukarıda söylenilen satırların bulunduğu bir mezar taşı…

Kıymetli okuyucularımız, bu konunun halk arasında uydurulmuş bir nevi mit olduğunu falan da sanmasınlar. Bu yalana, 1988 yılında profesör olan tarihçi yazar Yavuz Ercan “Bizim Atatürk” isimli makalesinde yer vermiş, hal böyle olunca da vatandaş bu yalana inanmıştır. Diğer bir deyişle inandırılmıştır.

Belgeler ile konuşması gereken tarihçilerin, tarih usulünü adeta ayaklar altına alarak bu tür yalanlara sığınmasının, gerçek tarihçilik ve Atatürkçülükle bağdaşmadığı kanaatini taşıyoruz. Bu tür yalanların arkasına sığınmak demek, Milletimizi adeta aptal yerine koymak demektir.

Ama unutulmasın ki, gerçeklerin bir gün gelip ortaya çıkmak gibi kötü bir huyu vardır…

MİRATHABER.COM

ATATÜRK’ÜN PEYGAMBERİMİZ (AS) HAKKINDA Kİ YANILGILARI