islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5227
EURO
34,8378
ALTIN
2.427,14
BIST
9.689,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Avustralya’da binlerce kişi yerli halkın tanınması için yürüyor

Avustralya’da binlerce kişi yerli halkın tanınması için yürüyor
Mirat Haber Ajansı

Avustralya’da binlerce insan ‘Avustralya Günü’nde halk sağlığı endişelerine karşı çıktı ve yerlilere kötü muameleyi protesto etti. Ulusal anma günü, İngiliz Birinci Filosunun 1788’de kıta sahillerine gelişinin yıldönümü ve Aborijin halı tarafından “İstila Günü” olarak biliniyor. Sidney’de, eyalet sağlık görevlileri 500’den fazla kişiden oluşan kalabalığa izin vermek için sosyal mesafe kurallarına esneklik yapmayı reddetmesine rağmen ulusal günün değiştirilmesi çağrısında bulunan mitinglere 3.000 kişi katıldı. Polis, küçük suçlardan beş kişinin tutuklandığını bildirdi.

Kıta üzerindeki soylarını 40 bin yıl öncesine kadar delillendiren birçok Avustralyalı Yerli için anma günü, kültürlerinin Avrupalı ​​yerleşimciler tarafından yok edilmesini simgeliyor. Ülkenin dört bir yanındaki şehirlerde, “Siyahların Hayatı Önemlidir, ve hep öyleydi, hep Aborijin toprağı olacak” sloganları söylendi. Eylemciler, İstila Günü’nü yani soykırımı, milli gün olarak kutladığını belirttiler.

Melbourne’da miting organizatörleri, protestocuların sosyal mesafe kurallarına uymak için aralarında 10 metre mesafe olacak şekilde 100 kişilik gruplara ayrılacağını açıkladı. Tasmanya adası başkenti Hobart’ta da benzer şekilde binlerce kişi sokaklara çıktı. Öte yandan, binlerce insan milli günü fırsat bilip ülkenin dört bir yanındaki plajlara ve piknik noktalarına akın etti. Koronavirüs kısıtlamaları nedeniyle birçok resmi etkinlik iptal edildi. Avustralya’da şu an Yaz mevsiminin tam ortası yaşanmakta.

Başbakan Scott Morrison, Avustralya Günü’nün, Birinci Filo’nun bir ceza kolonisi kurmak için Sidney Limanı’na yelken açmasından bu yana ülkenin ne kadar ileri gittiğini temsil ettiğini ifade etti. Yerli halkla karşılaşmasına rağmen, İngilizler araziyi boş görüyordu. Morrison, Canberra’da düzenlenen törende, bu gerçeğin kaçışının veya iptal edilmesinin gerek olmadığını vurguladı.

Yerli soykırımı tam yol devam ediyor

Avustralya’nın Yerli halkı bugün, ülkenin 24,6 milyonluk nüfusunun yalnızca yaklaşık yüzde 3’ünü oluşturuyor. Sağlıktan ortalama yaşam süresine ve istihdama kadar hemen hemen her göstergede diğer Avustralyalıların gerisinde kalıyorlar. Ayrıca cezaevinde zaman geçirme ve polis nezaretinde ölme olasılıkları daha yüksek. Batı Avustralya’da, Yerli çocuklar beyaz çocuklara göre şaşırtıcı derecede 50 kat daha fazla gözaltına alınmakta. Yerli haklar aktivistlerine göre, hayatlarının geri kalanı boyunca bir hapsedilme döngüsüne yakalanmış olabilirler. Çoğu zor geçmişlerden geliyor çünkü yoksulluk, suç, bağımlılık ve onlarca yıllık hükümet ihmali nedeniyle tahrip olmuş toplulukların bir parçası konumundalar. Aborijin toplumunda gençlerin intihar oranları da yüksek ve artıyor. Aktivistler şu anda bir neslin kaybolduğu konusunda uyarıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.