islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3835
EURO
35,0225
ALTIN
2.326,63
BIST
9.142,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
22°C
Pazar Açık
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

AYETÜ’L-KÜRSİ 

AYETÜ’L-KÜRSİ 
8 Mayıs 2023 09:30
A+
A-

GİRİŞ 

Yazılarımızda Kur’an meal ve tefsiri üzerinde duruyoruz. Bugünkü yazımızda da “AYEYÜ’L-KÜRSİ” üzerinde duracağız. 

1 – AYETÜ’L-KÜRSİ’NİN METİN VE MEALİ 

 اللّهُ لاَ إِلَـهَ إِلاَّ هُوَ الْحَيُّ الْقَيُّومُ لاَ تَأْخُذُهُ سِنَةٌ وَلاَ نَوْمٌ لَّهُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الأَرْضِ مَن ذَا الَّذِي يَشْفَعُ عِنْدَهُ إِلاَّ بِإِذْنِهِ يَعْلَمُ مَا بَيْنَ أَيْدِيهِمْ وَمَا خَلْفَهُمْ وَلاَ يُحِيطُونَ بِشَيْءٍ مِّنْ عِلْمِهِ إِلاَّ بِمَا شَاء وَسِعَ كُرْسِيُّهُ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضَ وَلاَ يَؤُودُهُ حِفْظُهُمَا وَهُوَ الْعَلِيُّ الْعَظِيمُ  

 Kendisinden başka hiçbir ilah bulunmayan Allah, diridir, kendin kendine yeterlidir. O’nu ne bir uyuklama ve ne de bir uyku tutar. Göklerde ve yerde var olan her şey, O’nundur. O’nun izni olmadan, O’nun katında kim şefaat ede bilir?  O, kulların önlerindekini ve arkalarındakini bilir. Onlar ise, O’nun dilediği kadarının dışında, O’nun ilminden hiçbir şeyi kavrayamazlar. O’nun egemenliği, bütün gökleri ve yeri kuşatmaktadır. Gökleri ve yeri korumak, O’na asla ağır gelmez. Çünkü O, çok yücedir, çok azametlidir.” (el-Bakara 2/255). 

2 – YORUMU 

Müşrikler, zaman zaman Hz. Muhammed’e (sav.) Allah hakkında çeşitli sorular sormuşlardır. Bu sorulara cevap olarak Ayetü’l-Kürsi ve İhlas Suresi nazil olmuş ve Allah hakkında bilgi verilmiştir. Ayetü’l-Kürsi’de Allah’tan başka herhangi bir ilahın bulunmadığı, gücü her şeye yeten Allah için uyku ve ölüm gibi şeylerin söz konusu olmadığı anlatılmaktadır. Tüm varlıklar onundur, onun izni olmadan kimse şefaat edemez. Zaten bu ayetten önceki ayette ahiret gününde şefaatin olmayacağı haber verilmektedir. Allah’ın ilmi geniştir; insanların yaptıklarını ve yapacaklarını bilir. İnsanların bilgisi ise sınırlıdır, ancak Allah’ın müsaade ettiği kadar kavraya bilirler. Allah’ın egemenliği, bütün gökleri ve yeri kuşatmaktadır. Yüceler yücesi Allah, her şeyi idare etmeye muktedirdir. 

Ayetü’l-Kürsi’de çok şey, veciz bir şekilde az kelimelerle ifade edilmektedir. Belâgat açısından meânî ilminin bir konusu değerlendirilen “icâz”, kelime olarak sözü kısaltmak, terim olarak bir maksat veya fikrin en az sözle açıklanması, az sözle çok mananın ifade edilmesi demektir. Bu şekilde kısa sözlere “mucez”, “veciz” ve “vecize” denmektedir. Aslında söz söylemede ifade, üç türlü olur: 

1 – Lafzı az, manası çok olan ifadeler. 

2 – Manası az, lafzı çok olan ifadeler. 

3 – Mana itibariyle lafzı, manası derecesinde olan ifadeler. 

Bunlardan birincisine “icâz”, ikincisine “itnâb” ve üçüncüsüne de “müsâvât” veya “münâkahiyyet” denir. (el-Haşimî, Cevâhiru’l-Belâga, s. 221 vd; Tahirü’l-Mevlevi, Edebîyât Lugatı, s. 58). Genel olarak Kur’an’ın ayetleri, kelime itibariyle kısa, ama mana itibariyle engindir. Bu bakımdan ayetler, birer “icâz” örneği durumundadır.  

Ayetü’l-Kürsi’nin fazileti hakkında çeşitli şeyler rivayet edilmektedir. Aslında Kur’an-ı Kerim’in bütün ayetleri faziletlidir. Ayrıca Ayetü’l-Kürsi’de edebiyat açısından belagat ve fesahatin çeşitli incelikleri işlenmektedir. 

SONUÇ 

Allah’ın kelamı olan Kur’an-ı Kerim, insanlara dünya ve ahiretin huzur, saadet ve mutluluğunun yolunu en güzel bir şekilde anlatmaktadır. Kur’an-ı Kerim’in her ayeti, insanlara farklı konularda mesajlar vermektedir. Ayetü’l-Kürsi diye bildiğimiz ayette de çok yönlü mesajlar verilmektedir. Bizim, ondan ders ve ibret almamız gerekmektedir. 

Herkese selam, saygı ve hürmetler. 

Prof. Dr. Nurettin Turgay 

Anahtar Kelimeler: Ayetü’l-Kürsi, Kur’an, insan, iman. 

 

 

ETİKETLER: ÜSTMANŞET, yazarlar
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.