islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5585
EURO
34,9459
ALTIN
2.442,21
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

BADSHAHİ CAMİİ

BADSHAHİ CAMİİ

Badshahi Camii,Pakistan, Lahore’de İmparator Aurangzeb’in 1658’den 1707’ye kadar süren uzun yönetimi sırasında inşa edilen birkaç önemli mimari anıttan biridir. Babür döneminin sonlarında inşa edilmiş olmasına rağmen, güzelliği, zarafeti ve ölçeği, Babür kültürünün başarısını özetlemektedir.

Caminin inşaatına 1671 yılında Aurangzeb’in kayınbiraderi ve Lahor valisi Muzaffar Hussain tarafından başlanmıştır. Başlangıçta Peygamber’in saçının bir tutamını korumak için bir koruyucu yapı olarak planlanmıştır. Büyük ölçeği, Aurangzeb’in babası Shah Jahan tarafından yaptırılan Delhi Jama Camii’nden etkilenmiştir.

Badshahi camisinin planı esas olarak her iki tarafta 170 metrelik bir karedir. Caminin kuzey ucu Ravi nehri kenarına inşa edilmiştir. Caminin çevresinin her köşesinde dört minareye sahiptir.

Caminin imparatorluk vizyonundaki önemi öyleydi ki, Lahor Kalesi’nin sadece birkaç yüz metre batısında inşa edildi. Kaleye camiye bakan özel bir kapı eklenmiş ve Alamgiri kapısı olarak adlandırılmıştır. Aradaki boşluk (Sonradan Hazuri Bagh bahçesi olmuştur) Aurangzeb’in birliklerini ve saraylılarını gözden geçireceği bir geçit töreni alanı olarak kullanılmıştır. Hazuri Bagh, selin önlenmesine yardımcı olmak için altı metrelik bir kaide üzerine inşa edildiğinden camiden daha düşük bir seviyede görünmektedir.

Cami, Sih İmparatorluğu’nun Mihracesi Ranjit Singh, 1799’da Lahor’un kontrolünü ele geçirmesi ile caminin avlusu ahır olarak kullanılmış ve çevresindeki hücreler askerleri tarafından işgal edilmiştir. Ranjit Singh, bitişikteki Hazuri Bagh’ı resmi kraliyet mahkemesi olarak kullanmıştır.

1800lü yılların başlarında bir deprem Lahor’u urmuş ve her minarenin tepesindeki narin mermer kuleleri yıkmıştır

İngilizler 1846’da Lahor’un kontrolünü ele geçirdikten sonra Badshahi Camii’ni askeri garnizon olarak kullanmaya devam etmişlerdir. 1852’ye kadar İngilizler, caminin Müslümanlara ibadet yeri olarak iade edilebilmesi için restorasyonunu denetlemek için Badshahi Camii Otoritesini kurmuşlardır. Onarımlar 1960 yılına kadar devam etmiş ve 4.8 milyon rupi maliyetle tamamlanmıştır.

Camii Plan
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.