islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5619
EURO
34,8545
ALTIN
2.434,35
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
20°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Barajsız Seçim Yeni Sistemin Olmazsa Olmazıdır

Barajsız Seçim Yeni Sistemin Olmazsa Olmazıdır
18 Kasım 2017 07:49
A+
A-

Önümüzde ki yapılacak ilk genel seçimlerle birlikte ülkemizde partili cumhurbaşkanlığı sistemi resmen başlamış olacaktır.

Yeni sistemle birlikte yapılacak genel seçimlerde vatandaşın önüne oy kullanmak üzere iki ayrı sandık gelecektir. Eski sistemde yapılan genel seçimlerde vatandaş tek sandıkta oy kullanıyordu. Tek sandıkta yapılan seçimler sonucu Milletvekilleri seçiliyor, milletvekili çoğunluğunu kazanan partiler hükümeti kuruyordu. Hükümetin kurulması tamamen meclisin insiyatifinde güven oylamasına bağlı olarak yapılabiliyordu. Seçim sonuçlarında Milletvekili çoğunluğunu kazanan tek parti olursa şayet hükümet krizi yaşanmıyor ancak tek partinin çoğunluk sağlayamadığı durumlarda hükümet kurmada sorunlar yaşanıyordu. Koalisyon hükümeti kurulsa bile devletin işleyişinde ki uyumu teminde zorluklarla karşılaşılıyor bu durumun sonucunda da zaman zaman devlet yönetimi zaafiyet içerisine düşüyor ülkenin isitkrarsızlaşmasına neden oluyordu.

Tek partinin seçim başarısı elde ettiği zamanlarda da hükümet krizi yerine Cumhurbaşkanı ve Başbakan arasında yaşanan uyumsuzluklar ülkenin kalkınmasını sekteye uğratıyordu.

Partili Cumhurbaşkanlığı adı verilen Türk usulü demokratik sistemde; seçimlerde vatandaşın önüne konulan sandığın birisinde yasama erki olan TBMM”den ayrı olarak doğrudan hükümeti kuracak olan Cumhurbaşkanı seçimi için oy kullanılırken diğer sandıkta ise yasama görevi yapacak olan milletvekilleri seçimi için oy kullanılacaktır.

Seçim sonuçları itibariyle Cumhurbaşkanı olarak seçilen siyasi liderin partisi de seçimlerde milletvekili çoğunluğunu alırsa eski sistem yönetim tarzı aynen devam edecek ancak yasamanın yürütme ile olan bağı eski sistem den çok farklı olarak yeniden şekillenecektir. Yürütme erki ile yasama erki birbirleri üzerinde tahakküm kurmaksızın kendi alanlarında ki yapılması gerekli çalışmalara yoğunlaşacaklardır. Eski sistemde hükümet olmanın yolu meclis çoğunluğundan geçmekte idi. Yeni sistemde hükümet olma yetkisi doğrudan millet tarafından yüzde elli artı bir oranla ortaya çıkacağı için meclisteki milletvekili sayısının hükümet kurmada hiç bir önemi kalmamaktadır.

Diğer taraftan cumhurbaşkanlığını kazanan partinin meclisde milletvekili çoğunluğunu kazanamama riski gibi bir seçmen tercihi mümkün olacaktır. Bu sistem başarılı icraatlara endeksli bir siyasi ortamı doğuracaktır. Yeni sistemde Meclis, hükümetin icraatlarının halk üzerinde ki etkilerini tepkilerini anlık takip edecek meclis gündemine taşıyıp bu doğrultuda yasalar çıkaracaktır. Sistemin hükumet etmede yüzde elli artı bir puan gibi yüksek oranda ki Cumhurbaşkanlığı barajının ortaya çıkaracağı temsilde ki mahrumiyet bunalımının, barajsız bir şekilde yapılacak TBMM seçimleriyle telafi edilmesi şarttır. Bu durum temsilde hakkaniyete vesile olacaktır. Her kesimden vatandaş kendisinin temsil edildiği rahatlığı ile devletine sahip çıkacaktır.

Yeni sistemde millet gerektiğinde Lidere ve partisine ayrı sandıklarda oy kullanmak suretiyle doğrudan; ya liderini değiştir diyerek partiye ya da partinin gösterdiği adayları benimsemediğini göstermek için partisine değil sadece lidere oy vererek doğrudan mesaj verebilecektir.

Ülke siyasetinde alternatif olmanın, halka kendisini kabul ettirmenin er meydanı Meclis olacaktır. Barajsız TBMM seçimleri istikbale yönelik yeni ve alternatif siyasi kadroların yetişmesini sağlayacaktır. Asgari milletvekili çıkarabilecek oy potansiyeline sahip iktisadi ve mesleki sivil toplum kuruluşları organize oldukları takdirde seslerini duyurmak için meclise üye gönderebileceklerdir.

Seçimlere baraj kaldırılmadan mevcut yasayla gidildiği takdirde sonuçların Akparti aleyhine neticelenmesinin de ihtimal dahilinde olduğu göz ardı edilmemelidir. Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalsa da Sayın Erdoğan”ın zorlanmayacağı ancak TBMM seçimlerinin 7 Haziran genel seçimlerine benzer bir tablonun tekrar etmesi yüksek ihtimal dahilindedir. Bu durumda TBMM”de kolayca kurulabilecek muhalefet bloku Sayın Cumhurbaşkanını hükümet etmede sıkıntıya sokacaklarını söylemenin kahinlik gerektirmeyecek kadar açık olduğu ortadadır. Barajsız olarak yapılacak seçimlerde ortaya çıkacak milletvekili dağılımında temsiliyette ki fazla dağınıklık muhalefetin bloklaşmasına meydan vermeyecektir. Çıkarılacak yasalar da hükümetin talimatı veya muhalefetin inatlaşması söz konusu olmayacak daha çok ortak aklın eseri olacaktır. Haliyle yeni sistemin hızlı bir şekilde ülke kalkınmasına faydası olacaktır.

Akparti Sayın Cumhurbaşkanının siyasi karizmasına ve gücüne güvenip de barajı sıfırlamadan seçimlere gittiği takdirde hiç ummadığı sonuçlarla karşılaşması kaçınılmaz olacaktır.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.