islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5226
EURO
34,9004
ALTIN
2.430,41
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Yaşadığımız laik düzende karşı çıkacaklarımız

Yaşadığımız laik düzende karşı çıkacaklarımız

Bir önceki yazımızda yaşadığımız laik düzende saygı duyacaklarımıza kısmen değinmiş olduk. Asıl konumuza gelirsek; vereceğimiz örnekler sınırlı ama bize yeterince bilgi ve bilinç kazandıran örnekler olacak.

Modern Yaşam… Hz. Muhammed’i son ve evrensel kılınan Peygamber, Kur’an’ı Allah’ın kitabı olarak tanıyan Müslümanlar olarak biz asla Allah’a ve ahiret hayatına imanı dışlayan modern yaşamı benimseyemeyiz, ona saygı duyamayız. Allah yokmuş gibi, onun emir ve yasakları yokmuş gibi bir hayat tarzını asla benimseyemeyiz. Böyle bir hayata saygı duyamayız.

İslâm Dışılığa Nasıl Onay Verebiliriz?

Misaller verelim:

 Irkçılık… Irkçılığa saygı duyamayız. Çünkü ırkçılık İslâmı evrensel mesajlarıyla çelişiktir.

Zina…Zinaya özgür kılınabilir bir işlem nazarıyla bakamayız. Eşcinsellik… Eşcinselliği onaylayamayız. Özgürlükler adı altında böyle bir yaklaşım sergileyemeyiz. Biliyorsunuz, modern denilen hayat; cinsel özgürlüklere alabildiğine alan açmakta, üstelik insan hakları ve özgürlükleri cümlesinden olarak sunmaktadır. Biz böyle bir yaklaşımı asla benimseyemeyiz.

Bir diğer anlatımla, toplumumuzda dile getirildiği gibi; ‘Ben şu şu görüşlere inanmıyorum ama saygı duyuyorum’diyemeyiz. Biz bir görüşe inanmazsak, inançlarımıza aykırı bulursak, ona asla saygı duyamayız. Saygı duyamayız da ne yaparız? Tahammül ederiz.

Örneklere devam edelim:

Faiz…Biz faize dayalı bir ekonomik yapıyı benimseyemeyiz. Benimsememe bizim inancımızın gereğidir. Asrın ekonomisi böyle, biz de kabul ederiz diyemeyiz.

Alkollü İçkiler… İçki, esrar, eroin gibi sarhoşluk verici maddeleri asla kabul edemeyiz, saygı duyamayız. İnsanlık gibi çifte standart uygulayamayız. İnsanlar esrarı yasaklıyor, eroini yasaklıyor ama bütün alkollü içkileri onaylıyor ve bir kazanç yolu haline getiriyor. Biz böyle yapamayız. İçki, kumar, fuhuş endüstrisi bizim onaylayabileceğimiz olgular değil.

Emperyalist amaçlı savaş… Bu tür savaşları da kabul edemeyiz. Dünyamız geçtiğimiz asırda iki büyük dünya savaşı yaşadı ve savaşlar Ortadoğu merkezli olarak devam ediyor. Üstelik bu savaşlar emperyalist amaçlarla yapılıyor. Biz buna onay veremeyiz.

Ölüm cezası…Ölüm cezasını dışlayan ceza hukuku bizim için ilkeldir. Bir taraftan insana ve kadına şiddeti reddedeceksiniz ama diğer taraftan yapılan zulme benzeriyle ceza verilmesine karşı çıkacaksınız. Müslüman buna onay veremez.

İfadeyi Kısıtlama… Şiddet ve aşağılama içermeyen düşünce ve ifade hürriyetini kısıtlayan yasaları onaylayamayız. Allah insana düşünce hürriyeti vermiştir, ifade hürriyeti vermiştir, siz insanların ifade hürriyetini engelleyecek yasa koyamazsınız. Eleştiri yapılır, yapılmalıdır da; biz yapıcı eleştirilere kültürel cihad diyoruz. Elbette yönetimler eleştirilecektir. Yaşadığımız toplumda kimden gelirse gelsin yanlışlıklar ve işlenen haramlar tenkid edilecektir. İyiler, güzeller, doğrular gösterilecek ve onlara yönlendirme yapılacaktır.

 Yasalar…İslami hayatı engelleyen, hayatın dini ölçülere göre yaşanmasına mani olan yasalar anayasada bile varlığını sürdürmektedir. (Madde 24) Bunlar aslında inancı mahkûm eden yasalardır ve varlıklarını da sürdürmektedir. Biz fert olarak, aile olarak, toplum olarak İslam’a dönüşümüze mani olabilecek yasaları nasıl benimseyebiliriz, onlara nasıl sine sine açabiliriz?

Ana Babayı Dışlayan Miras Sistemine Biz Nasıl Evet Diyebiliriz

Ana babayı dışlayan miras sistemine biz nasıl evet diyebiliriz. Soralım: Çocukları için en büyük fedakârlığı yapan anneler ve babalar değil mi? Fakirlikleri halinde çocuklarının yardımına en fazla layık olanlar onlar değil mi? Peygamberimiz böyle buyurmuyor mu? Bir insanın ölümünde çocukları ve eşi miras haklarına sahip ama fakir de olsa ana babanın miras hakkı yok. Bu ne büyük bir zulümdür? Ve ne büyük bir nankörlük halidir?

Burada tekrar tekrar önemine binaen değineyim: Biz Müslümanız, biz Allah’ın kitabı Kur’an’a bağlıyız. Biz nasıl faize evet der, nasıl zinayı onaylar, nasıl işkenceyi tasvip eder, nasıl çıkarlar savaşına tasvip sunabiliriz. Irkçılığı nasıl benimseriz.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.