islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3863
EURO
34,7722
ALTIN
2.405,67
BIST
10.195,10
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cuma Yağmurlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C

Barış Manço’nun Ardından 25 Yıl

Barış Manço’nun Ardından 25 Yıl
1 Şubat 2024 12:00
A+
A-

Anadolu rock ve pop müziğinin önde gelen ismi, besteci, söz yazarı ve TV programcısı Barış Manço, ölümünün 25. yılında anılıyor. 1 Şubat 1999 yılında hayata gözlerini yuman Barış Manço kimdir? İşte bütün yönleriyle  unutulmaz sanatçı Barış Manço‘nun hayat hikayesi…

Efsane Bir Sanat Hayatı

Barış Manço, Türk müziğinde unutulmaz bir isim olarak kabul edilir. Ayrıca, 2 Ocak 1943’te İstanbul’da doğmuş ve Türk rock ve pop müziğinin öncüleri arasında yer alır. Öncesinde Galatasaray Lisesi’nde başlayan müzik kariyeri, Şişli Terakki Lisesi’nde devam etti. Ardından Belçika Kraliyet Akademisi’nde “resim-grafik-iç mimari” eğitimi aldı. Bunun yanı sıra kariyeri boyunca bestelediği 200’den fazla şarkı ile on iki altın ve bir platin albüm kazandı. Şarkıları birçok dilde yorumlandı.

Kültür ve Sanat Elçisi

Barış Manço, Türkiye’nin kültür ve sanat elçisi olarak da anılmıştır. Ayrıca  müzik kariyerinin yanı sıra televizyon programlarıyla da tanınır. Bu programlar sayesinde “Barış Çelebi” lakabını aldı. Bununla beraber 1991 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı unvanına layık görüldü. Sanatı, sadece Türkiye sınırlarını aşarak dünya genelinde tanındı.

Kişisel Hayatı ve Aile Kökeni

Barış Manço, sanatçı Rikkat Uyanık ve İsmail Hakkı Manço’nun ikinci çocuğu olarak dünyaya geldi. Aile kökenleri Konya’dan Selanik’e, oradan da İstanbul’a uzanıyor. İstanbul’un çeşitli semtlerinde yaşadıktan sonra Galatasaray Lisesi ve Şişli Terakki Lisesi’nde eğitimini tamamladı. Babasının ölümünden sonra müziğe daha da yakınlaştı.

Anadolu Rock’ın Kurucusu

Barış Manço, Anadolu rock türünün kurucuları arasında yer alır. İlk müzik grubu Kafadarlar ile başlayan müzik serüveni, ardından Harmoniler grubu ile devam etti. İlk bestesi “Dream Girl” ve bu dönemde kazandığı müzik ödülü ile adından söz ettirmeye başladı.

Anıları ve Mirası

1 Şubat 1999’da kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Barış Manço, sanat camiasında büyük bir boşluk bıraktı. Ölümünden sonra TRT, Kanal D ve Kanal 6 tarafından devlet töreni yayınlandı. Bunun yanı sıra Mezarına Gesi Bağları yorumundan ötürü Kayseri’den getirilen toprak kondu. 20 yılı aşkın süredir şarkıları ve anılarıyla yaşamaya devam ediyor.

Barış Manço, şüphesiz Türk müzik tarihinin en önemli figürlerinden biri olarak kabul edilir. Ayrıca sanatıyla sadece Türkiye’de değil, dünya genelinde sevilen ve takdir edilen bir miras bıraktı. Müziği, televizyon programları ve kültürel katkılarıyla Barış Manço, sadece bir sanatçı değil, aynı zamanda bir kültür elçisi olarak hatırlanacaktır.

Barış Manço Şarkıları

Arkadaşım Eşşek

Alla Beni Pulla Beni

Gülpembe

Dönence

Can Bedenden Çıkmayınca

Sarı Çizmeli Mehmet Ağa

Halil İbrahim Sofrası

Dağlar Dağlar

Nane Limon Kabuğu

Kol Düğmeleri

Domates Biber Patlıcan

Unutamadım

Burası Muş’tur

Geçti Dost Kervanı

Anlıyorsun Değil mi

Hal Hal

Ali Yazar Veli Bozar

Kara Sevda

Hapşu

Lambaya Püf De

Nick the Chopper

Gamzedeyim

Işte Hendek Işte Deve

Aynalı Kemer

Gibi Gibi

Bu Gün Bayram

Ölüm Allah’ın Emri

Ayı

Gesi Bağları

Ben Bilirim

Zalim Sultan

Bal Böceği

MİRATHABER.COM –YOUTUBE-

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.