islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Batı Medyası: Türkiye Libya’da Dengenin Belirleyicisi

Batı Medyası: Türkiye Libya’da Dengenin Belirleyicisi
26 Mayıs 2020 13:09
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Batı medyası, bu hafta Batı Libya’da Türk destekli güçlerin kazandığı bir dizi zafer, geleceğin kendisine ait olduğunu iddia eden darbeci general Halifa Hafter’in’ arzularına büyük bir darbe vurduğunu’, Türkiye’nin Orta Doğu’nun bu en büyük vekâlet savaşında üstünlük için mücadele eden yabancı güçler arasında potansiyel olarak belirleyici bir güç olarak ortaya çıktığını belirttiler. Türk ateş gücünün desteklediği Libyalı savaşçılar Pazartesi günü başkent Trablus’un batısındaki kilit önemdeki Vatiye hava üssünü ele geçirmişlerdi. Türk destekli güçler yeni getirilen Rus hava savunma bataryalarını yok etmek için insansız hava araçları kullandılar. Perşembe günü, Hafter’in güçlerini Trablus’un güneyindeki önemli bir kasabadan atarak saldırılarını daha da zorladılar. Sürekli başarı haberleri artık kanıksanmaya başlandı.

Zaferler, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ocak ayında asker ve silahlı dronlar gönderene kadar Hafter tarafından kuşatılmış olan Birleşmiş Milletler tarafından tanınan ancak askeri olarak son nefesindeki zayıf ve kötü teçhizatlı Trablus hükümeti için 180 derece dönüş oldu. Osmanlı İmparatorluğu’nun sona ermesinden yüz yıl sonra bu Türkiye’nin Kuzey Afrika ulusuna en güçlü müdahalesiydi. Bir yıl önce Hafter, Trablusgarp’ı ele geçirmek için bir saldırı başlatmış, çatışmada üstünlüğü ortaya çıkmış, Rusya, Fransa, Mısır, Yunanistan, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de dahil olmak üzere yabancı destekçilerini Libya’nın geleceğinde önemli bir rol oynayacağına yönelik şartlandırmıştı. Ancak Çarşamba günü, Trablus’taki BM tarafından tanınan hükümete bağlı muzaffer askerler, Hafter’ın yabancı destekçilerinin sivri bir şekilde küçük düşürülmesiyle ele geçirilen bir hava savunma sistemi ile Libya’nın merkezinden geçtiler.

Türkiye’nin bu haftaki dramatik kazanımları savaşın gidişatını değiştirmiş gibi görünse de, hiçbir şekilde kesin değil. Perşembe günü Hafter, Trablus’taki Türk hedeflerine karşı “Libya tarihinin en büyük hava harekatını” başlatma sözü verdi. Haftar’ın bir sonraki hamlesini uluslararası sponsorları belirleyecek. Trablusgarp hükümetinin içişleri bakanı Fethi Başağa, Perşembe günü yaptığı açıklamada, iki yeni Rus savaş uçağı tarafından eşlik edilen sekiz Sovyet dönemi jetinin Hafter’i güçlendirmek için Suriye’deki bir üssünden uçtuğunu söyledi. Avrupalılar ​​benzer raporlar aldıklarını, ancak jetlerin Rus ya da Suriyeli olup olmadığının belirsiz olduğunu söyledi. Açık bir Rus askeri hava harekatı, şimdiye kadar sadece Wagner paralı askerleri aracılığıyla Libya’da etkili olan Moskova için önemli bir yükseliş olacağı Batı basını tarafından belirtilmekte.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.