islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3307
EURO
35,0310
ALTIN
2.282,61
BIST
8.974,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Benin Başkanı Patrice Talon yüzde 86 oyla yeniden seçildi

Benin’in seçim komisyonu, bazı muhalefet partileri tarafından boykot edilen bir oy pusulasının ilk turundaki oyların yüzde 86’sıyla ülkenin cumhurbaşkanlığı seçimlerinin galibi görevdeki Patrice Talon’u ilan etti.

Benin Başkanı Patrice Talon yüzde 86 oyla yeniden seçildi

Benin’in seçim komisyonu, bazı muhalefet partileri tarafından boykot edilen bir oy pusulasının ilk turundaki oyların yüzde 86’sıyla ülkenin cumhurbaşkanlığı seçimlerinin galibi görevdeki Patrice Talon’u ilan etti.

Mirat Haber Ajansı

Benin’in seçim komisyonu, bazı muhalefet partileri tarafından boykot edilen bir oy pusulasının ilk turundaki oyların yüzde 86’sıyla ülkenin cumhurbaşkanlığı seçimlerinin galibi görevdeki Patrice Talon’u ilan etti. İlk kez 2016’da seçilen bir pamuk kralı olan Talon, Pazar günkü ankette iki rakiple karşılaştı ve kilit rakiplerinin çoğu sürgünde ya da kaçtıklarından dolayı diskalifiye edildi. Komisyonun açıkladığı geçici sonuçlara göre rakipleri Alassane Soumanou ve Corentin Kohoue sırasıyla yüzde 11,29 ve 2,25 oy aldı. Katılım yaklaşık yüzde 50,17 idi. Benin’in anayasa mahkemesi nihai sonuçları doğrulamalı. Talon’un neredeyse garanti zaferi ile analistler, seçmen katılımının 62 yaşındaki seçim başarısının önemli bir ölçüsü olacağını belirtmişlerdi. Üç uluslararası gözlemci heyeti, seçimlere katılımın düşük olduğunu zaten belirtmişlerdi, ancak baştaki gerginlik ve protestolara rağmen oylamanın genellikle barışçıl bir şekilde ilerlediğini vurguladılar.

Patrice Talon muhalefeti diskalifiye için oyunlar düzenledi

Benin, Fransızca konuşan bir Batı Afrika ülkesi. Popüler kara büyüsü ile tanınan vodun veya vudu dininin doğum yeri olmasıyla ünlü. 2019 nüfus sayımına göre Benin’in nüfusu 11,8 milyon olup, bunun yaklaşık yüzde 30’u Müslüman. Eleştirmenler, bir zamanlar canlı birçok partili demokrasi olarak övülen Benin’in, siyasi düşmanlarına karşı istikrarlı bir kampanyayla Talon döneminde otoriter bir yola saptığını ifade ediyorlar. Talon ilk iktidara geldiğinden beri, eleştirmenler onun muhalefeti diskalifiye etmek için özel ekonomik suçlar, terörizm mahkemesi ve seçim reformları kullandığını vurguluyorlar. Açıklamadan önce bile, bazı Beninlilere göre seçim sonuçları çok az şey ifade ediyordu. 1400’den fazla seçim gözlemcisini görevlendiren bir sivil toplum grupları derneği, Pazar günü yaptığı ön açıklamada, seçmenlere baskı yapma, sindirme, tehdit, yolsuzluk yapma veya taciz etme girişimlerinin ülke genelinde gözlemlendiğini belirtti. Protestolar, seçim öncesi muhalefetin kalelerinde ve ülkenin kuzeyindeki bazı yolları kapatmış ve seçim malzemelerinin sevkiyatında gecikmelere yol açmıştı. Geçen hafta, bir muhalefetin merkezi Save kentindeki ana bir rotayı kapatan protestosunu kırmak için havaya canlı mermiler ateşlediğinde iki kişi öldü. Benin de Talon döneminde bazı ekonomik başarılar gördü. Destekçiler, elektriği ve temel hizmetleri genişletme projelerine övgüde bulundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.