islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5182
EURO
34,7882
ALTIN
2.421,52
BIST
9.708,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Katar: Körfez anlaşmazlığında geçici çözüm

Katar: Körfez anlaşmazlığında geçici çözüm
Mirat Haber Ajansı

Katar’ın Suudi Arabistan ve diğer üç Arap ülkesiyle üç yaşına giren krizindeki çözüm çabaları bir dönüm noktasına ulaştı. Üst düzey Trump iktidarı yetkilisi ve başkanın damadı olan Kushner, anlaşmazlıkları sona erdirmek için Salı gecesi Suudi Arabistan’da bir anlaşma imzalanacağını Pazartesi ilan etmişti. Bu gelişme, Washington tarafından son dönemde yapılan bir dizi Orta Doğu anlaşmasının sonuncusu. Diğerleri ise İsrail ve dört Arap devletinin birbirini tanımasını içeriyor. Anlaşmalara dâhil olan tüm ülkeler ABD müttefiki. İran’a karşı birleşik bir cephe inşa etmeyi hedeflemekteler. ABD Başkanı Donald Trump tarafından anlaşmazlık üzerinde çalışmakla görevlendirilen Beyaz Saray kıdemli danışmanı Jared Kushner, anlaşmanın müzakeresinde etkin oldu.

Körfezdeki kriz

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır, 2017’nin ortalarından bu yana Katar’ı terörü desteklemekle suçlayarak diplomatik, ticaret ve seyahat ambargosu uyguladı. Hatta işgal etmeye hazırlanıyorlardı. Buna karşın Türkiye’nin müdahalesi, gıda nakli, ambargoyu kırması ve ardından bir Türk birliğinin ülkeye yollanması, askeri planları bozdu ve Katar’ın ayakta kalmasını sağladı.

Uluslararası davalardan vaz geçecek

Yetkililer dün Orta Doğu elçisi Avi Berkowitz ve Dışişleri Bakanlığı özel danışmanı Brian Hook’un da bulunduğu törene katılmak üzere damat Kushner’ın Suudi Arabistan’ın El Ula kentine uçtuğunu bildirdiler. Körfez Arap liderleri, anlaşmazlığı sona erdirme anlaşmasını duyurması beklenen yıllık GCC Körfez İşbirliği Konseyi zirvesi için Salı akşam Suudi Arabistan’da bir araya geldiler. Kushner, ortaya çıkan anlaşma uyarınca, dört ülkenin Katar ablukasına son vereceğini ve bunun karşılığında Katar’ın ablukayla ilgili yasal davalardan vaz geçeceğini söyledi.

Anlaşmanın yürümesi halinde Körfez anlaşmazlığı, geçen yıl İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Sudan ve Fas arasındaki normalizasyon anlaşmalarını içeren bir liste olan Kushner ekibinin elde ettiği bir dizi diplomatik zafere bu da eklenecek. Aynı zamanda Trump’ın damadı olan Kushner, İsrail ile Arap dünyasındaki diğer ülkeler arasında başka normalleşme anlaşmaları üzerinde çalışıyor, ancak 20 Ocak’ta başkanlığı Joe Biden devralacağı için zaman yetmeyebilir.

Diğer Orta Doğu haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/orta-dogu/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.