islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

Yaşar Nuri Hocayı yeniden anarken

Geçen yıl yayınladığım “Bir Kuşluk Vaktinde GÜZEL KUL OLMA MÜCADELEM” isimli hatıratımda bir vesile ile Yaşar Nuri hoca ile ilgili değerlendirme yapmıştım. Onu sunuyorum:

Yaşar Nuri Hocayı yeniden anarken

Ali Rıza Demircan

Geçen yıl yayınladığım “Bir Kuşluk Vaktinde GÜZEL KUL OLMA MÜCADELEM” isimli hatıratımda bir vesile ile Yaşar Nuri hoca ile ilgili değerlendirme yapmıştım. Onu sunuyorum:

“Yaşar Nuri Öztürk

Bir tarihte Yaşar Nuri Öztürk ile ilgili pek çok soruya muhatap olmuştum. O sıralar ‘Kur’an’daki İslam’ isimli eseri gündemdeydi. Kitabı baştan aşağı vukufla ve notlar tutarak okudum. Kitabı elimden fırlatıp attığım da oldu. Kendisini de davet ederek kitaplarını pazarlayan dağıtım merkezinde bir topluluk önünde saygılı bir dille ama eleştirir bir üslupla bir konuşma yaptım. Davetime icabet etmemişti ama ben konuşma sırasında çok duygulandım ve ağladım. İzleyicilerin bir kısmı Tekfir etmemi istediler, ama iltifat etmedim. Şimdi bana neden ağladın ki şeklinde anlamsız bir soru yönetilmesin. Ben müminim, bir manevi çöküşe tanıklık ederken yüreğime hüzün çökmesi tabii değil midir?

Okumadığım kitapları için yargıda bulunamam ama Yaşar Nuri Hocanın okuduğum  ‘Kur’an’ın Temel Kavramları’ isimli kitabı, el kitabı olmaya layıktır.

Zeki, bilgili, kalemi ve konuşması güçlü ve etkili bir adam… Ölümünden bir yıl kadar önce bazı hatırlatmalar yapabilirim ümidiyle kendisiyle telefonda görüştüm. Kendimi tanıttıktan sonra konuşmaya başlayabildi. Ama sonuç alamadım. Hocanın bende bıraktığı derin iz,  Şanlı Peygamberimizin şu duasını anlamama vesile olmasıdır:

-Ey kalpleri dilediği gibi evirip çeviren Rabbim! Kalbimi dinin üzerine sabit kıl.

Nihai hükmü verecek Rabbimizdir. Ben Rabbimize Yaşar Nuri için Hz. İsa’nın Kur’an’daki yakarışı ile yönelmek isterim.

“Sen kendilerini azaplandırırsan onlar senin kullarındır. Yok, eğer bağışlarsan karşı çıkılmayacak ve neylerse güzel eyleyecek olan da ancak Sensin.” (el-Maide 5/118)”

Hatıratımı okuyan ünvanlı bir akademisyen hocamız  değerlendirmedeki dil ve yaklaşım için teşekkürler etti.

Allah Rahmet eylesin Yaşar Nuri hocamız  zaman zaman da olsa fikri  inişleri-çıkışları ile pek çoğumuzu üzmüştür. Taha Hakan Alp hocamızla ilgili yazıyı kaleme alırken hatırladığım Yaşar Nur hoca için aslında “deizmi kabul şüphesi doğuran yaklaşımları” anlamına “ deizmi kabul edici ve benzeri bazı yaklaşımları” ifadesini kullandım. Hocanın bazı sevenleri onun deizmi red edici videosunu paylaştı. Bir mümin olarak mutlu oldum ama hatam yüreğime dokundu ve yaşlarımı tutamadım. Pişmanım, Peygamberimizin bir duasından ilhamla yapacağım  duaya okuyucularımızın “amin” demesini istirham ederim:

Allahım! Beni affet ve yaptığım hatamı Yaşar Nuri kardeşi bağışlaman için vesile kıl. Sen bizim Rabbimizin, bizi rahmetinle kuşat.

Yorumlar
  1. Hayrettin dedi ki:

    Ben bu anlayışı kabul etmiyorum. Allah yaşar nurinin tercihini yaşarken cezalandırmaya başladı bunu ibreti alem için bize de gösterdi. Yaşarken tabii ki birbirimize dua edeceğiz. Nuh aleyhisselamın oğlu için duasını ve yüce Allahın azarını nasıl değerlendireceğiz. Şimdi Mustafa Öztürk döndü döndü dönemedi eyvah. Sizi seviyoruz çünkü ilminize, akidenize güveniyoruz. Sözlerinizi fetva kabul ediyoruz. Allaha emanet olun.