islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3640
EURO
35,0101
ALTIN
2.325,51
BIST
9.093,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Berat Dâhil Kandil Gecelerine Nasıl Bakmalı ve Değerlendirmeliyiz?

Berat Dâhil Kandil Gecelerine Nasıl Bakmalı ve Değerlendirmeliyiz?

Mevlid, Reğaib, Mirac, Berat ve Kadir gecelerini Halkımız kandil geceleri olarak kutlamaktadır. Cemaat namazlarına katılmak, komşularımıza ikramda bulunmak, Mevlid ve Kur’ân okutmak gibi kutlama usullerimiz vardır. Kandil geceleri kutlamaları artık hayatımızın bir parçasıdır. Onları dışlamaktan çok içselleştirerek fakat anlam zenginliği kazandırıp hayırlara vesile kılarak yaşatmalıyız.

Mevlid, Reğaib, Mirac, Berat ve Kadir gecelerini Halkımız kandil geceleri olarak kutlamaktadır. Cemaat namazlarına katılmak, komşularımıza ikramda bulunmak, Mevlid ve Kur’ân okutmak gibi kutlama usullerimiz vardır. Kandil geceleri kutlamaları artık hayatımızın bir parçasıdır. Onları dışlamaktan çok içselleştirerek fakat anlam zenginliği kazandırıp hayırlara vesile kılarak yaşatmalıyız.

Önce şu hakikati bellemeliyiz. Kadir Gecesi / Kandili dışında hiçbir kandil gecemizin Kur’ânve Sahih Sünnet’te bir temeli yoktur. Kadir Gecesi de Ramazan geceleri arasında olmakla birlikte hangi gece olduğu kesin olarak açıklanmamıştır.

Kandil Gecelerimizi Hayırlara da Vesile Kılmak

Mevlitgecesi Peygamberimizi daha iyi anlama vesilesi kılınabilir.

Reğâib gecesi ise Barış aylarının ilkine giriş aktivitelerine merasimli bir başlangıç olabilir.

Mirac kandilimizi de muhtaç olduğumuz uzay bilimleri – teknolojileri ve uçaklar üretimi için seferberlik çalışmaları haftasına giriş olarak değerlendirilebilir.

Kadir gecesi ise önemi ve özelikleri Kur’ân’la açıklanmış olup bütün Ramazan gecelerinde aranıp arınmamıza ve geleceğimize ilişkin dualarımızla çerçevelenecek gecemizdir.

Berat Gecesi

Bu gece bir yenisini daha idrak edeceğimiz Berat Gecesi ise her gecenin bir Berat olduğunun /olabileceğinin hatırlatılacağı ve tüm gecelerimizin değerlendirilmesi gereğinin pekiştirilerek öğretileceği gece kılınabilir.

Yukarıda açıklamalarımız bu geceleri maddileştirmek olarak görülmemelidir. Görülemez de. Çünkü bütün gecelerimiz mânen zengin gecelerdir. Şimdi sizlere bütün gecelerimizin değerlendirmesi gereğini de açıklayan bir sohbetimizin linkini verecek ve bu sohbetten bazı paragraflar aktaracağım:

 

Her Gece Özelliklidir

Bütün geceler özelliklidir. Rabbimizin rahmeti istisnasız her gece tecelli etmektedir. Peygamberimiz bu gerçeği şöyle anlatır:

Gecenin üçte bir vakti çıktığında Rabbimiz rahmetiyle tecelli eder ve şöyle buyurur: Yaratan benim, halik benim, malik benim, sahip benim. Yok mu bana dua edecek kulum, duasını kabul edeyim; yok mu bir isteyen kabul edeyim, yok mu bağışlanmasını isteyen bağışlayayım?

Rabbimizin bu lütfu her gece ama her gece fecir vaktine kadar devam eder.Anlaşılacağı üzere her gece Reğaib’dir. Her gece Berat’tir. Çünkü bu gecelerde, her gecede olan özelliklerin dışında hiçbir özellik yoktur. Reğaib gecesine ilişkin hadisler uydurmadır. Beraat gecesine ilişkin hadisler de zayıftır. Bu hadisleri sahih kabul etsek bile biraz önce sizlere sunduğum Müslim’in ve Tırmizi’nin rivayet ettiği her gece fecir vaktine kadar Allah’ın lütfuyla tecelli ettiği gerçeğinin üstünde açıklanan bir özellik de yoktur.

Beraat gecesiyle ilgili oluğu açıklanan Kur’an’ın Duhan sûresindeki leyle-i mubareke Kadir gecesidir. Çünkü bu gece Kur’ân’ın indirilmeye başlandığı gecedir ki bunun Kadir gecesi olduğu Kadir sûresinde açıklanmaktadır. Ölümlerin, doğumların, rızıkların taksim edileceği gece Şaban’ın 15. gecesi olan Beraat gecesi değil Kur’an’la sabit olduğu üzere Kadir gecesidir.

*** Size Cuma Mesajları isimli kitabımdan bir paragrafı sunarak yazımızı /sohbetimizi bitiriyorum:

“Haramlarla karışık gıdalar; akşamlara taşınan aşırı yorgunluklar ve ihtiraslar; günler boyunca işlenen günahlar ve gerçek dışı haberleri, haram eğlenceleri, cinsellik ve şiddet dolu filmleri içeren TV kanallarına takılmalar, gecelerimizin bereketini alıp götürüyor.

Engelleri, aşalım. Telafi edilemeyecek kayıpları daha da çoğaltmadan, geceleri akşam, yatsı, sabah namazları ve de cemaatleriyle, gece zikirleri ve de secdeleriyle, seher vakti istiğfarları ve dualarıyla kafa ve gönül diliyle okunacak Kur’an’larla değerlendirelim. Gündüz öğle uykusu Kaylüle ile de güç kazanmaya çalışalım.”

 

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.