islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

BERAT GECESİ  

BERAT GECESİ  
17 Mart 2022 09:36
A+
A-

17.3.2022 tarihi perşembeyi cumaya bağlayan gece inşaallah, mübarek Berat gecesini idrak etmiş olacağız.

Yüce Rabbimiz, ibadetlerin sevabını artırmak, tövbeleri kabul ederek, dua ve isteklere karşılık vermek için, bazı zaman ve mekânları faziletli kılmıştır. Bundan dolayı kandiller; iman ve ibadet yönünden kendimizi yenileyip, ümitlerimizi zindeleştirmek için, bizlere verilmiş manevi bir fırsattır. Bu gecelerin ihya edilmesi, hem imanımızı kemale erdirecek, hem de ahiret mutluluğuna vesile olacaktır. Mahşeri hayatta kurtuluş beratını almak için, bu gecenin feyiz ve bereketinden istifade etmeliyiz.

Sevgili peygamberimiz Şaban ayının 15. gününe denk gelen bu gecede çokça ibadet edilmesini, gündüzünde de oruç tutulmasını tavsiye buyurmuştur. Bu gece güneş batımı ile Cenab-ı Hakkın yeryüzüne rahmetiyle tecelli edip, fecre kadar:

“Bağışlanmak dileyen yok mu, onu bağışlayayım! Rızık isteyen yok mu, ona rızık vereyim! Şifa dileyen yok mu; ona şifa vereyim Buyurduğu Efendimiz tarafından bizlere müjdelenmiştir. (Tirmizî, Savm İbn Mace ,İkamet.) 

Başka bir hadis-i şerifte de:

“Şaban ayının yarısına denk gelen bu gece Allah dünya semasına rahmetiyle tecelli eder. Kelb kabilesinin koyunlarının kıllarından daha çok sayıda günahkârı bağışlar. “ buyrulmuştur. (Tirmizi, Savm  İbn Mace, İkamet )

“Beş gecede duaların kabul edileceğini Efendimiz bize haber vermektedir. Bunlar: 

“Regaip gecesi, Berat gecesi, Cuma geceleri, Ramazan Bayramı Gecesi ve Kurban Bayramı Gecesi” olarak tespit edilmiştir.(  Beyhaki, Sünen, Şuabül-İman) Bu geceye özel bir ibadet şekli yoktur. Ancak Affedilmek için duyarsız olmamak ve geceyi ihya etmek gerekir.

Bir hadis-i şerifte:

Şaban ayının on beşinci gününü oruçlu geçirin. Gecesinde ise ibadete kalkın. Buyrulmaktadır.( bn Mâce, İkamet)

Berat gecesinde kazamız varsa kaza namazı, yoksa nafile namaz kılmalıyız. Kur’an okumalı, Kelime-i tevhit ve kelime-i şahadet getirmeli, sevgili Peygamberimize salatü selam okumalı, gündüzünde de oruç tutmalı, bol sadaka vermeliyiz. Allah (c.c) ‘ın affetmeyeceği bir günah olmadığı gibi, günahından dolayı tövbe kapısı yüzüne kapanacak bir günahkâr da yoktur. Onun için  Zira ayet-i kerimede:

De ki Ey kendi nefisleri aleyhine haddi aşan kullarım! Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin! Çünkü Allah bütün günahları bağışlar. buyurmaktadır. (Zümer Suresi39/53) 

Başka bir ayette ise: 

“Rabbinizden mağfiret dileyin, sonra O’na tövbe edin. Buyrulmaktadır. (Hud süresi 11/ 3)  

Allah’tan af bekleyen kişinin, kendisi de affedici ve hoşgörülü olmaya dikkat etmelidir. Tövbemizin makbul olması için; pişmanlık duyarak günahın terk edilmesi ve bir daha yapmamaya karar verilmesi lazımdır. Bu şekilde yapılan tövbe, kişinin imanını kuvvetlendirip, kurtulma ümidinin de devamını sağlayacaktır. Zira ayet-i kerimede:

“Allah(c.c)’ın rahmetinden ümit kesmeyin. Çünkü kâfirler topluluğundan başkası Allah’ın rahmetinden ümit kesmez.” Buyrulmaktadır.  (Yusuf Suresi 12/ 87)

Hem günah işleyip, hem de tövbeye devam etmek, tövbeyi küçümseme anlamına geleceği için, tövbede samimi olmalıyız. Son nefese kadar korkusuzca günah işleyip, son nefeste tövbeye yapışmak, geçerli bir tövbe şekli değildir. Bu durumu beyan eden Ayet-i kerimede:

“Allah’ın kabul edeceği tövbe, cahilce kötülük işleyen, sonra vakit varken tövbe edenlerin tövbesidir. Allah işte bu gibilerin tövbesini kabul eder. Çünkü Allah bilir, doğru karar verir. Yoksa kötülük işleyip duran, ölüm gelip çatınca da: “İşte ben şimdi tövbe ettim” diyenler ile kâfir olarak ölenlerin tövbesi tövbe değildir. Onlar için acıklı bir azap hazırlamışızdır.” Buyrulmaktadır. (Nisa Suresi 4/17-18) 

Yani uyanık bir kalp ile Allah’a ibadet ve dua etmeliyiz. Bunu yapmadığımız takdirde, geceyi boş geçirmiş, fırsatı da kaçırmış olacağız.   Allah bizleri de bu gece affedilenlerden eylesin.13.03.2022

Ali KARA

Emekli Müftü