islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5492
EURO
34,8565
ALTIN
2.438,56
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
20°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Beyaz Saray İran ile mahkum değişimi anlaşmasını yalanladı

ABD, İran’ın devlet yayın kuruluşunun Tahran ve Washington arasında mahkumların takas edildiği ve Tahran’ın milyarlarca dolar alacağı anlaşmalara varıldığına dair bir raporu yalanladı.

Beyaz Saray İran ile mahkum değişimi anlaşmasını yalanladı
6 Mayıs 2021 10:38
A+
A-

ABD, İran’ın devlet yayın kuruluşunun Tahran ve Washington arasında mahkumların takas edildiği ve Tahran’ın milyarlarca dolar alacağı anlaşmalara varıldığına dair bir raporu yalanladı.

Mirat Haber Ajansı

ABD, İran’ın devlet yayın kuruluşunun Tahran ve Washington arasında mahkumların takas edildiği ve Tahran’ın milyarlarca dolar alacağı anlaşmalara varıldığına dair bir raporu yalanladı. İran devlet televizyonunun aktardığı isimsiz bir yetkili Pazar günü daha önce yaptığı açıklamada, ABD ile Tahran arasında yapılan bir anlaşmanın, dondurulmuş İran fonlarından 7 milyar dolarlık serbest bırakılması karşılığında bir mahkum takasını içerdiğini açıkladı. İsmi açıklanmayan İranlı yetkiliden alıntı yapılan devlet televizyonunda, İngiltere-İran uyruklu Nazanin Zaghari-Ratcliffe’in, İngiltere’nin Tahran’a olan askeri teçhizat borcunu ödediğinde serbest bırakılacağı da belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, İran devlet televizyonunun haberini derhal yalanladı. Biden’ın genelkurmay başkanı Ron Klain de raporun doğru olmadığını söyleyerek ABD hakkındaki raporu yalanladı. Bu dört Amerikalının serbest bırakılması konusunda bir anlaşma olmadığını da sözlerine ekledi. İran’ın Birleşmiş Milletler elçisi Majid Takht Ravanchi Pazar günü daha sonra raporun teyit edilemediğini söyleyerek, Tahran’ın her zaman Washington ile tam bir mahkum değişimi çağrısında bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Iranian deputy foreign minister Abbas Araghchi (R) and Iran's Governor to the International Atomic Energy Agency (IAEA), Kazem Gharib Abadi (L) leave after a JCPOA Joint Commission Iran talks meeting in Vienna on May 1 [Christian Bruna/EPA]

Tahran şu anda dört tanınmış Amerikalıyı hapiste tutuyor. Bunlar arasında Baquer ve Siamak Namazi, çevreci Morad Tahbaz ve İranlı Amerikalı işadamı Emad Shargi var. İran devlet televizyonunun raporları, radikaller ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin nispeten ılımlı hükümeti arasındaki daha geniş bir güç mücadelesinin ortasında geldi. Bu çatışma, İran 18 Haziran cumhurbaşkanlığı seçimlerine yaklaşırken daha da keskinleşti. Uzun süredir radikaller tarafından kontrol edilen yayıncı, Viyana’daki diplomatlarla dünya güçleriyle nükleer anlaşmasına geri dönüşü müzakere etmeye çalışan diplomatlarla çelişen benzer şekilde anonim kaynaklı haberler yayınladı. Pazar günkü raporun Ruhani yetkililerin müzakerelerini kesintiye uğratmanın veya Batı ile dondurulmuş fonlar ve tutuklu takasları konusunda olası müzakereleri sabote etmenin başka bir yolunu temsil edip etmediği hemen belli değildi.

ETİKETLER: Tahran
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.