islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Biden 29 yıldan sonra ilk kez hem yürütme hem yasamaya hakim yarı-diktatör oluyor

Biden 29 yıldan sonra ilk kez hem yürütme hem yasamaya hakim yarı-diktatör oluyor

Hem Senato hem Temsilciler Meclisi’ni ele geçirerek istediği her yasayı çıkarabilecek Joe Biden’la PKK, DAEŞ ve FETÖ konularında Türkiye ciddi sorun yaşayacak

Mirat Haber Ajansı

Çok tartışmalı ve hile karıştığı ifade edilen seçimlerde demokrat adayların ikisi de Cumhuriyetçi ağırlıklı Georgia eyaletinde kazanarak Senato’da eşitlik sağladı. Bu durumda oylamalarda son kararı Başkan Yardımcısı Kamala Harris veriyor. Demokrat Raphael Warnock, Georgia’daki iki ABD Senatosu seçiminden birinde Cumhuriyetçi Kelly Loeffler’ı yendi. Associated Press haber ajansı geçtiğimiz gece sonuçları ilan ettiğinde Demokratlar Senato’nun çoğunluğundan bir koltuk uzaktaydı. Başa baş giden yarışta Warnock, %50.6 ile Loeffler’dan önde götürürken Ossoff %50,1 ile Perdue’nun önünde seçimi sonuçlandırdı. Her iki yarışta da da Demokratlar galip gelerek, Demokrat Parti Senato’nun kontrolünü ele geçirdi ve Joe Biden’in 20 Ocak’ta gerçekleşecek başkan yemininden sonra istediği gündemi yürürlüğe almasının önü açılıyor.

Eyalet tarihinin ilk siyahi senatörü

51 yaşındaki Warnock, Atlanta’daki Ebenezer Baptist Kilisesi’nde kıdemli papazdı. Bu aynı zamanda sivil haklar lideri Martin Luther King Jr.’ın papazlık yaptığı kilise olarak tanınıyor. Zaferi onu Georgia tarihindeki ilk siyahi senatör yapacak. Warnock, 2022’de tekrar seçime girecek, çünkü bu seçim geçen yıl istifa eden ve geçici olarak yerine Loeffler’ın atandığı Cumhuriyetçi Johnny Isakson tarafından 2016’da kazanılan Senato döneminin kalan iki yılını doldurmak için yapıldı.

Seçim sonuçları, uzun süredir Cumhuriyetçilerin egemen olduğu Georgia’da siyasetin yön değiştiğini gösteriyor. Kasım ayında Biden, Başkan Donald Trump’ı 11.779 oy farkla yenerek 1992’den bu yana bu eyaeti kazanan ilk Demokrat başkan adayı oldu. Warnock’un başarısının yanı sıra Ossoff ile Perdue arasındaki sıkı rekabet, Georgia’nın seçimlerde bir savaş alanı olmaya devam edeceğini gösteriyor. Seçimlerden önce bile dış gruplar ve parti kampanya komiteleri yarışa yüz milyonlarca dolar akıttığı için siyasi harcama rekorları kırıldı.

Geçtiğimiz Kasım ayında genel seçimlere katılmayan 120 binden fazla yeni seçmen de dahil olmak üzere şaşırtıcı bir şekilde üç milyon kişi erken veya postayla oy kullandı. Seçim günü bir milyon kişi daha oy kullandı. Yarış tek eyalette yapılsa da, siyasi örgütlenme gücünü test ediyordu. Georgia’daki Cumhuriyetçi yetkililer, isimlerine leke sürdüğü için cumhurbaşkanını suçladılar. Eyaletin oylama sistemlerini denetleyen Cumhuriyetçi Gabriel Sterling, kayıpların sorumluluğunu doğrudan Başkan Trump’ın omuzlarına yıkarak sebebin onun 3 Kasım’dan beri yaptıkları olduğunu söyledi.

Diğer Dünya haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/dunya/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.