islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5051
EURO
34,8523
ALTIN
2.440,19
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Endonezya’da Filipin kilisesindeki patlamayla bağlantılı iki kişiye ölümcül baskın

Endonezya’da Filipin kilisesindeki patlamayla bağlantılı iki kişiye ölümcül baskın

Mirat Haber Ajansı

Çarşamba günü Orta Endonezya’da silahlı savaşçıların bulunduğu bir sığınağa baskın düzenleyen terörle mücadele birimi, 2019’da bir Filipin kilisesinde çift bombalı saldırılara karıştıklarından şüphelenilen, iki kişiyi öldürdü. Polis, Güney Sulawesi’deki Makassar’da Densus 88 biriminin düzenlediği baskının, tutuklamaya direnen iki şüpheli savaşçı ile ölümcül bir çatışmaya yol açtığını söyledi.

Şüphelilerin, Katolik Filipinler’de Müslüman ağırlıklı bir bölgede güney Jolo Adası’ndaki bir kilisenin bombalanmasına karıştığı iddia ediliyor. Polis yetkilileri, polisin iki zanlıya karşı “sert ve hesaplı” eylem gerçekleştirdiğini belirterek, soruşturmanın sürdüğünü de sözlerine ekledi. Polis, bu kişilerin Endonezya’da bir dizi saldırı düzenleyen DAEŞ’ten ilham alan Jamaah Ansharut Daulah’ın (JAD) üyeleri olduğundan şüpheleniyordu.

Filipinli yetkililer, Ocak 2019’daki kilise saldırısının Endonezyalı bir çiftin intihar saldırısı olduğuna karar verdi. Ebu Seyyaf savaşçıları ayrıca Endonezyalı bir vaiz tarafından kurulan Güneydoğu Asya silahlı grubu Jemaah Islamiyah (JI) ‘den eğitim aldı ve her iki grup da daha önce El Kaide ile bağlantılıydı. Jolo kilisesinin bombalanmasında 100’den fazla kişi yaralandı. Bu tür saldırıların 2018 yılına kadar neredeyse hiç duyulmamış olduğu Filipinler’deki ilk ve şimdiye kadarki en ölümcül intihar saldırılarından biriydi.

Güney Filipinler’deki Mindanao bölgesi, Müslüman ayrılıkçılar tarafından onlarca yıldır kuşatılmış durumda. Gözenekli sınırları ve Endonezya ve Malezya’ya yakınlığı sayesinde Filipinli savaşçılar bölgesel müttefiklerle yakın ilişkiler kurmayı başardılar. Yetkililer, yakın ülkelerden ve ötesinden ajanların saldırıları planlamak ve savaşçıları işe almak ve eğitmek için yerel gruplarla bağlantı kurduğu, çoğunlukla Müslüman bölgeleri olmak üzere, silahlı grupların kalıcı olmasından endişe duyuyor.

Ekim 2020’de Filipinli yetkililer, Jolo’da askeri bir konvoya yapılan ayrı bir intihar saldırısıyla bağlantılı olduğuna inanılan ve 15 kişiyi öldüren ve düzinelerce kişiyi yaralayan Endonezyalı bir kadını da tutukladı. Endonezyalı kadın, Ağustos 2020’de Sulu’da Filipinli askerler tarafından öldürülen Endonezyalı bir adamın dul eşiydi. Aynı zamanda kilise bombalamasına karışan iki intihar bombacısının kızı olduğuna inanılıyor.

Endonezya Güneydoğu Asya ve Okyanusta yer ala adalar ülkesi. Endonezya’nın 17.508 adadan oluştuğu bilinmektedir. Başkenti Cakarta olan ve 256 milyon nüfusu bulunan Endonezya, dünya sıralamasında en kalabalık nüfusuna sahip dördüncü ülke olarak yer almaktadır.  Aynı zamanda dünyanın en kalabalık Müslüman ülkesi olma özelliğini de taşımakta. Hollanda sömürgesinden 1945 yılında kurtularak bağımsızlıklarını ilan eden ülkede 300’den fazla etnik grup var.  Ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası 707 milyar dolarken kişi başına düşen milli gelir de 2.250 dolara yakın. 

Diğer Uzak Doğu haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/uzak-dogu/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.