islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3405
EURO
34,9270
ALTIN
2.390,35
BIST
10.204,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C

Biden’a iftar resti: Gazze açken sofrana oturmayız

Biden’a iftar resti: Gazze açken sofrana oturmayız
4 Nisan 2024 15:30
A+
A-

Biden’a iftar resti: Gazze açken sofrana oturmayız

ABD Başkanı Biden, İsrail’in Gazze’deki eylemlerine destek vermesi nedeniyle Müslüman topluluğundan tepki gördü. Beyaz Saray’ın düzenlediği geleneksel iftar davetini, Müslüman temsilciler reddetti. Ayrıca temsilciler, “Gazze’de çocuklar açken biz bu davete katılamayız,” diyerek duruşlarını ifade etti.

ABD’deki Müslüman topluluk liderleri, İsrail’in Gazze’deki eylemlerine destek verdiği gerekçesiyle ABD Başkanı Joe Biden’ın Beyaz Saray’daki iftar davetini reddetti. Bu davetin katılımı düşük olunca, basın alınmadı. Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR), Biden’ın iftarına katılmayı reddeden Müslüman liderlerin Lafayette Parkı’nda “Gazze’de ateşkes için alternatif iftar” düzenleyeceğini duyurdu. Açıklamada, ABD’nin İsrail’e askeri destek sağlamasının Gazze’deki durumu kötüleştirdiği belirtildi. Alternatif iftar programında, “acil ve kalıcı” bir ateşkes çağrısı yapılacak.

CAIR Genel Müdür Yardımcısı Edward Ahmed Mitchell, Beyaz Saray iftarına katılmama kararının gerekçesini verdi. Amerikan Müslümanlarının, Gazze’deki İsrail zulmünü destekleyen bir ABD yönetimiyle iftar yapamayacağını belirtti. Bu, ABD yönetimine karşı derin rahatsızlık ve tepkiyi yansıtır.

Buna karşı, Beyaz Saray Sözcüsü Jean-Pierre, Müslüman temsilcilerin davetle ilgili endişelerini ve meseleleri tartışma isteklerini aktardı. Beyaz Saray’ın, liderlerin geri bildirimlerini aldığını ve etkinliği onların isteklerine göre şekillendireceğini ifade etti. Bu durum, iki taraf arasındaki anlayışı derinleştirmeyi ve mevcut gerilimi azaltmayı hedefliyor.

Filistinli doktor Sair Ahmed, Biden’ın Beyaz Saray’daki iftar programına davet edilen Müslümanlardan biri. Gazze’den yakın zamanda ABD’ye dönen Ahmed, Sair, insanlar bu durumdayken böyle bir iftar davetine katılamayacağını bildirdi. Beyaz Saray iftarına katılmama kararını Kamala Harris’e iletti. Ayrıca, İsrail bombardımanlarında ailesini kaybeden 8 yaşındaki Filistinli Hedil Neccar’ın yazdığı mektubu teslim etti. Neccar mektubunda, ailesinin kaybını ve Refah’a tehcir edilmesini anlattı. Biden’dan İsrail’in Refah’a yönelik operasyonlarını durdurmasını istedi. Filistinli çocuk Hedil Neccar, El Cezire tarafından yayımlanan videosunda da “Annemi, babamı, her şeyimi kaybettim. Bu mektubu Biden’a yazdım” diyerek mektuptaki taleplerini yineledi.

Filistinli doktor Sair Ahmed, Kamala Harris ile görüştükten sonra iftar mekanına gitmeyi reddetti. CNN’e konuşan Ahmed, “Tek davetli Filistinli bendim. Halkıma saygı göstermeleri için ayrılmam gerektiğini düşündüm” dedi

Fas’ta, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik altı aydır devam eden saldırıları ve yardım girişlerine izin vermeyerek kıtlığa yol açması üzerine binlerce kişi gösteri düzenledi. Fas’ın birçok kentinde, sivil toplum kuruluşları gerçekleşen gösterilerde, Gazze’deki insani krize dikkat çekti. Ve sınır kapılarının açılarak yardımların ulaştırılması talep etti. Ayrıca, ABD’nin İsrail’e desteği ve silah sağlaması protesto edildi. Fas’ın birçok şehri, Filistin halkıyla dayanışmayı göstermek amacıyla düzenlenen bu gösterilere ev sahipliği yapıyor. İsrail’in Gazze’ye saldırılarının durdurulması, ablukanın kaldırılması ve yardımların ulaştırılması çağrıları yapılıyor.

MİRATHABER.COM – YOUTUBE

ETİKETLER: Manşet